Dan nezavisnosti Sjeverne Makedonije: 30 godina od referenduma

Prva država koja je priznala nezavisnost Sjeverne Makedonije bila je Bugarska. Osim Bugarske, među prvim zemljama koje su priznale Makedoniju bile su Turska, zajedno sa Slovenijom, Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom i Rusijom...

Region 08.09.2021, 10:55
Dan nezavisnosti Sjeverne Makedonije: 30 godina od referenduma
© AA

Sjeveran Makedonija danas obilježava Dan nezavisnosti. Na današnji dan, 08. Septembra 1991. Godine, Sjeverna Makedonija je referendumom proglasila nezavinost od Jugoslavije.

Prva država koja je priznala nezavisnost Sjeverne Makedonije bila je Bugarska. Osim Bugarske, među prvim zemljama koje su priznale Makedoniju bile su Turska, zajedno sa Slovenijom, Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom i Rusijom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, uputio je čestitku predsjedniku Sjeverne Makedonije.

- Čestitam Vama i prijateljskom narodu Republike Sjeverne Makedonije Dan nezavisnosti, uz iskrene želje za dalji prosperitet Vaše zemlje, u ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lično ime, napisao je Komšić.

Komšić je dodao  i kako je uvjeren u nastavak prijateljskih odnosa BiH i Sjeverne Makedonije, uz „unaprijeđenje dugogodišnjih uzajamnih odnosa, koji će doprinijeti dinamici saradnje i jačanju naših veza na svim poljima“, što je od velikog značaja za obje zemlje i građane.  

- Siguran sam da ćemo, blisko sarađujući i ubuduće, zajedničkim snagama doprinijeti nastavku razvoja naših odnosa na bilateralnom i multilateralnom nivou, kao i jačanju regionalne saradnje. Primite, gospodine predsjedniče, izraze mog osobitog poštovanja i iskrene želje za Vašu ličnu sreću i sreću građana Vaše zemlje, kazao je Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Čestitke sjevernomakedonskom predsjedniku parlamenta Talatu Ceferiju uputio je i predsjednik parlamenta Mustafa Şentop.

- Iskreno vjerujem da će se odnosi između Turske i Sjeverne Makedonije, koji vuku korijene iz historijskih veza bratstva i naklonosti, te bliske saradnje između naših parlamenata, dalje razvijati na svakom polju u skladu sa zajedničkim interesima naših naroda i nastavit će doprinositi stabilnosti regije. Ovim putem želim prenijeti svoje želje za zdravlje, mir i prosperitet prijateljskom i bratskom narodu Sjeverne Makedonije, a uspjeh i sreću vama i cijenjenim poslanicima Skupštine Sjeverne Makedonije, kazao je Şentop.

komentari (0)