Četvrti dan protesta u Sjevernoj Makedoniji: Povrijeđeno nekoliko policajaca

Vlada Bugarske je insistirala na tome da Sjeverna Makedonija formalno prizna da njen jezik ima bugarske korijene, da u Ustavu prizna bugarsku manjinu i ukine “govor mržnje“ protiv Bugarske. Sjeverna Makedonija je rekla da njen identitet i jezik ne mogu biti predmet za diskusiju

Region 06.07.2022, 09:49 06.07.2022, 10:05
Četvrti dan protesta u Sjevernoj Makedoniji: Povrijeđeno nekoliko policajaca
© AA

Četvrti dan protesta protiv francuskog prijedloga za rješavanje spora Sjeverne Makedonije s Bugarskom, koji blokira početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, eskalirao je u utorak u sukob između grupe demonstranata i policije. 

Pojedini demonstranti gađali su policiju različitim predmetima, kao i zgradu Vlade. Poslije toga su nastavili prema zgradi Ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Makedonije u pravcu koje su bacali jaja, piše AA. 

Odatle su demonstranti krenuli prema zgradi Sobranja (parlament Sjeverne Makedonije), gdje su bacali flaše, čvrste predmete, kamenje i cigle, kao i pirotehnička sredstva. Potom su prešli ogradu i sukobili se sa policijom, usljed čega je nekoliko policajaca povrijeđeno, a intervenisala je i Hitna pomoć. Policijske snage su uhapsile neke od demonstranata.

Situacija je stavljena pod kontrolu, a demonstranti su poručili da će proteste nastaviti i narednih dana.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel posjetio je u utorak Skoplje, gdje se sastao sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, predsjednikom Sobranja Talatom Xhaferijem i premijerom Dimitrom Kovačevskim.

Na samitu NATO-a u Španiji koji je završio 30. juna francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da vjeruje da je pronađen kompromis za Sjevernu Makedoniju za pregovore o članstvu u EU.

Bugarski parlament izglasao je 24. juna ukidanje veta koji je dugo blokirao pregovore o članstvu u Evropskoj uniji sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, čime su probudili novu nadu da evropski blok može nastaviti sa svojim planovima širenja na Zapadni Balkan.

Francuska, koja je predsjedavala Evropskom unijom po principu rotacije, učinila je posljednje napore da riješi etnički i kulturni spor između Bugarske i Sjeverne Makedonije koji je bio izvor veta.

Vlada Bugarske je insistirala na tome da Sjeverna Makedonija formalno prizna da njen jezik ima bugarske korijene, da u Ustavu prizna bugarsku manjinu i ukine “govor mržnje“ protiv Bugarske. Sjeverna Makedonija je rekla da njen identitet i jezik ne mogu biti predmet za diskusiju.

Prema francuskom prijedlogu, Sjeverna Makedonija bi morala u preambuli Ustava priznati da su Bugari jedna od konstitutivnih etničkih grupa u državi. Sjeverna Makedonija je na samitu lidera EU-a u četvrtak jasno stavila do znanja da je francuski prijedlog "neprihvatljiv" u sadašnjem obliku.

Sjeverna Makedonija ima status kandidata za članstvo u EU-u već 17 godina i dobila je “zeleno svjetlo“ 2020. godine za početak pregovora o pristupanju, iako nije bio određen tačan datum za početak pregovora.

komentari (0)