EU priznala ceritifikate o vakcinaciji protiv COVID-19 izdate u Srbiji

Vakcine protiv COVID-19 odobrene u EU-u su proizvodi farmaceutskih kompanija Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Johnson & Johnson...

Region 16.11.2021, 09:20 16.11.2021, 14:31
EU priznala ceritifikate o vakcinaciji protiv COVID-19 izdate u Srbiji

Evropska unija odlučila je da će priznavati certifikate četiri zemlje o vakcinaciji protiv COVID-19 - Gruzije, Moldavije, Novog Zelanda i Srbije.

Evropska komisija objavila je da je donijela četiri odluke kojima se potvrđuje da su potvrde koje su izdale četiri zemlje ekvivalentne EU digitalnom COVID certifikatu.

U saopštenju se navodi da će te četiri zemlje od utorka biti povezane sa sistemom potvrda o vakcinaciji EU-a, a njihove potvrde o vakcinaciji biće prihvaćene pod istim uslovima kao i certifikati EU-a.

Evropski komesar za pravosuđe Didier Reynders rekao je da je današnjom odlukom 49 zemalja i teritorija na pet kontinenata trenutno povezano sa sistemom digitalne COVID certifikacije EU.

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi pozdravio je ovu odluku.

- Danas pozdravljam što su se Gruzija, Moldavija i Srbija pridružile našem sistemu digitalnih COVID certifikata i veselim se što će se više naših susjeda povezati što je prije moguće. Baš kao što smo stali uz naše partnere u borbi protiv pandemije, nastavljamo raditi zajedno na sigurnom otvaranju, rekao je Varhelyi.

Vakcine protiv COVID-19 odobrene u EU-u su proizvodi farmaceutskih kompanija Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Johnson & Johnson, javlja AA.

komentari (0)