Grlić Radman: "EU treba poslati snažnu poruku onima koji su zaustavili izborne reforme u BiH"

Hrvatski ministar je rekao da je izborna reforma u Bosni i Hercegovini neophodna kako bi se okončala svaka diskriminacija i osiguralo da svi narodi u BiH mogu biti legitimno zastupljeni u državnim organima

Region 25.01.2022, 12:46 25.01.2022, 16:12
Grlić Radman: "EU treba poslati snažnu poruku onima koji su zaustavili izborne reforme u BiH"
© AA

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da bi Evropska unija trebala poslati jasnu i snažnu poruku "onima koji su zaustavili proces izborne reforme u Bosni i Hercegovini".

Obraćajući se novinarima nakon sastanka u Briselu, Grlić Radman je naveo da je sa ministrima EU razgovarao o situaciji u Bosni i Hercegovini i naporima u vezi sa izbornom reformom.

- Izvijestio sam ih o zabrinjavajućoj situaciji u BiH. Rekao sam da je nužno da EU mora poslati snažnu, jasnu i nedvosmislenu poruku onima koji koče promjene izbornog zakona i kojima odgovara status quo, kazao je Grlić Radman. 

Hrvatski ministar je rekao da je izborna reforma u Bosni i Hercegovini neophodna kako bi se okončala svaka diskriminacija i osiguralo da svi narodi u BiH mogu biti legitimno zastupljeni u državnim organima.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), koju u Hrvatskoj predvodi premijer Andrej Plenković, iznijela je neophodnost izborne reforme u Bosni i Hercegovini nakon što je njen sestrinski HDZ-ov kandidat za Predsjedništvo BiH Dragan Čović izgubio na izborima, navodi Jutarnji.hr. 

Političari HDZ-a u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tvrde da je hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić izabran bošnjačkim glasovima, te tvrde da u sadašnjem izbornom sistemu Hrvati ne mogu naći ravnopravnu zastupljenost u državnim organima.

komentari (0)