Hrvatski poslanik Tomislav Sokol: "Bošnjaci žele da dominiraju uz pomoć Turske"

Sokol je rekao da je bosanskohercegovačka politička elita pokušala da prikaže situaciju u zemlji kao da je problem u zemlji diskurs Srba, ali je glavni problem diskriminacija da Hrvati "ne mogu godinama sami birati svoje političke predstavnike".

Region 12.01.2022, 11:36
Hrvatski poslanik Tomislav Sokol: "Bošnjaci žele da dominiraju uz pomoć Turske"
© FACEBOOK

Tomislav Sokol, zastupnik u Evropskom parlamentu iz Hrvatske demokratske zajednice, tvrdi da Bošnjaci u BiH pokušavaju dominirati zemljom uz podršku Turske.

Tvrdeći da je „bošnjačka dominacija veće zlo od srpskog seperatizma“, Sokol je istakao da Hrvati nemaju utjecaja u državnim institucijama u Bosni i Hercegovini.

Navodeći da su problemi u Bosni i Hercegovini višeslojni i da je najosnovniji problem to što su vizije tri naroda osnivača u zemlji suprotne jedna drugoj.

- Među Srbima postoji separatizam, odnosno postoji jedna orijentacija ka istoku, prema Srbiji. Bošnjaci, s druge strane, žele unitarnu državu u kojoj će biti dominantni, kako bi ovu situaciju iskoristili za svoj suverenitet u savezu sa Turskom potiskivanjem glasova Hrvata koji imaju najmanje stanovnika u zemlji. Hrvati, narod koji želi da Bosna i Hercegovina i dalje postoji i orijentiran je na Zapad, želi Bosnu i Hercegovinu u kojoj imaju jednaka prava, dodao je Sokol.

Rekavši da je gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković, čija je popularnost u posljednje vrijeme porasla, mnogo žešći nacionalista od Milorada Dodika, Sokol je rekao da je bosanskohercegovačka politička elita pokušala da prikaže situaciju u zemlji kao da je problem u zemlji diskurs Srba, ali je glavni problem diskriminacija da Hrvati "ne mogu godinama sami birati svoje političke predstavnike".

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) tvrdi da je protivkandidat izabran bošnjačkim glasovima nakon što je na izborima izgubio Dragan Čović, kandidat za Predsjedništvo BiH sestrinske stranke HDZ u Bosni i Hercegovini. HDZ također traži promjenu sistema u razgovorima o izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini, gdje se hrvatski lideri mogu birati samo glasovima Hrvata.

komentari (0)