Italijanski KFOR donirao medicinsku opremu vrijednu 50 hiljada eura bolnici na Kosovu

Italijanski ambasador De Riu je kazao da se današnja donacija sastoji od opreme za praćenje kiseoničke terapije tokom intezivne njege za bebe i odrasle

Region 05.08.2022, 12:29 05.08.2022, 12:36
Italijanski KFOR donirao medicinsku opremu vrijednu 50 hiljada eura bolnici na Kosovu
© AA

Predstavnici italijanskog kontigenta KFOR-a uručili su danas Univerzitetskoj kliničko bolničkoj službi Kosova donaciju u vidu medicinske opreme za intezivnu njegu, vrijednu 50 hiljada eura. 

Na ceremoniji održanoj u Univerzitetsko kliničko bolničkoj službi Kosova učestvovali su ministar zdravlja Kosova Rifat Latifi, italijanski ambasador Antonello De Riu i predstavnici italijanskog KFOR-a.

Ministar Latifi se zahvalio Italiji i italijanskom narodu na kontinuiranoj pomoći u poboljšanju kvalitete zdravstvenih usluga na Kosovu u poslijeratnom periodu, a posebno tokom perioda pandemije koronavirusa. On je naglasio da su Vlada Italije i italijanski KFOR pomogli u nabavci vakcina protiv COVID-19, kao i kroz asistenciju i razmjenu iskustva italijanskih eksperata u oblasti intezivnog liječenja na početku pandemije.

- Italija je godinama pomagala u oblasti zdravlja, na podizanju kvalitet zdravstvenih usluga, a posebno u oblasti kardiologije i dječije kardiologije. Sada ćemo obezbijediti obuku hirurga, aneseziologa, medicinskih tehničara, kao i infrastrukturu sa potrebnom opremom za jako važnu uslugu za kojom Kosovo ima velike potrebe, kazao je Latifi.

Kosovski ministar zdravlja je naglasio da će obuka početi ove godine, te da je cilj da se obučavanjem medicinskog osoblja i poboljšanjem infrastrukture zaustavi odlazak kosovskih građana na liječenje van zemlje, piše AA. 

Italijanski ambasador De Riu je kazao da se današnja donacija sastoji od opreme za praćenje kiseoničke terapije tokom intezivne njege za bebe i odrasle.

- Ovaj projekat pomoći je dio civilno-vojne saradnje u koju snage KFOR-a sprovode širom Kosova od onoga dana kada su stigli u ovu zemlju. U zadnje 23 godine KFOR djeluje na razvoju demokratije i donošenja mira i stabilnosti na Kosovu, obezbjeđujući kompatibilnost i uspostavljanje javnog reda, kazao je ambasador.

Ambasador je dodao da italijanski eksperti godinama rade sa lokalnim medicinski osobljem, te da je u zadnje dvije godine tokom pandemije koronavirusa Italija pomogla nabavkom kiseonika.

Predstavnik italijanskog kontigenta KFOR-a je kazao da mu je čast da uruči medicinsku opremu koja će dodatno ojačati kosovski zdravstveni sistem.

komentari (0)