Karaismailoglu na svečanom probijanju željezničkog tunela u Sloveniji: Turkiye postaje logistička supersila

Ističući da su turski izvođači potpisali mnoge projekte u Sloveniji, Karaismailoglu je dodao da je saradnja uspostavljena sa Slovenijom izuzetno vrijedna za svijetlu budućnost zemalja i naroda.

Region 14.06.2022, 09:44 15.06.2022, 11:05
Karaismailoglu na svečanom probijanju željezničkog tunela u Sloveniji: Turkiye postaje logistička supersila
© AA

Ministar transporta i infrastrukture Republike Turkiye Adil Karaismailoglu izjavio je da je ta zemlja na putu da postane logistička supersila te da je preuzela važne odgovornosti transformacijom u alternativnu snažnu logističku i proizvodnu bazu između Azije i Evrope. 

Iz Ministarstva transporta i infrastrukture Turkiye saopćeno je da je resorni ministar Karaismailoglu u Sloveniji prisustvovao svečanosti probijanja tunela Mlinarji, koji je dio projekta željezničke pruge Divača-Kopar.

Ministar Karaismailoglu je u svom govoru na svečanosti istakao da Turkiye pridaje veliki značaj razvoju odnosa sa Slovenijom.

Navodeći da su ekonomski odnosi dobili veliki zamah nakon dokumenta o strateškom partnerstvu između Turkiye i Slovenije, potpisanog 2011. godine, Karaismailoğlu je rekao da je u tom kontekstu obim bilateralne trgovine veći od dvije milijarde dolara.

Ukazujući da Turkiye ima naprednu infrastrukturu i iskustvo u sektoru usluga, posebno u ugovaranju, Karaismailoğlu je rekao da se njen obim poslovanja posebno povećao nakon 2003. godine.

- Tokom ovog perioda, preduzeto je više od 11.000 projekata u vrijednosti od preko 450 milijardi dolara u 131 zemlji. Naše kompanije su preduzele oko 200 infrastrukturnih projekata kao što su autoputevi, tuneli, mostovi i željeznice u Evropi“, Rekao je Karaismailoglu.

Ističući da su turski izvođači potpisali mnoge projekte u Sloveniji, Karaismailoglu je dodao da je saradnja uspostavljena sa Slovenijom izuzetno vrijedna za svijetlu budućnost zemalja i naroda.

- Sretan sam što sam sa vama i na ceremoniji probijanja tunela Mlinarji od 1.119 metara, koji je dio projekta pruge Divača-Kopar i čije je iskopavanje počelo 20. septembra 2021. godine. Iako je period iskopavanja tunela planiran kao 370 dana u fazi projekta, završen je za 266 dana. Jedan je od najvažnijih pokazatelja koliko brzo i skladno naše kompanije obavljaju svoje poslovanje, rekao je Karaismailoglu.

Navodeći da je baltičko-jadranski koridor jedna od najvažnijih transevropskih željezničkih osovina u srednjoj Evropi, Karaismailoglu je rekao da tim projektom turski izvođači preuzimaju najstrateškiju i najvažniju investiciju u Sloveniji.

Karaismailoglu je podsjetio na logistički problem koji je izazvan zaglavljivanjem broda u Sueckom kanalu i sigurnosne izazove sjevernog koridora zbog rata u Ukrajini te je kazao da se u svjetlu tih dešavanja Turkiye nameće kao svojevrsni logistički koridor svijeta.

Najavivši povećanje investicija u razvoj željeznica, Karaismailoglu je kazao da Turkiye u narednih 30 godine planira povećati udio željeznica u teretnom transportu sa pet na 22 posto, piše AA. 

komentari (0)