Kosovo će do kraja godine podnijeti zahtjev za članstvo u EU

Region 06.12.2022, 11:48
Kosovo će do kraja godine podnijeti zahtjev za članstvo u EU
© AA

Pred početak Samita EU - Zapadni Balkan u Tirani, predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da će obavijestiti lidere Evropske unije (EU) da će njena zemlja podnijeti zahtjev za članstvo u EU do kraja godine.

Izrazivši zadovoljstvo zbog učešća na Samitu u glavnom gradu Albanije, Osmani je pred novinarima ocijenila Samit kao veoma važnu obavezu i EU-a i Zapadnog Balkana.

Kosovska predsjednica je kazala da je ona lider najproevropskije zemlje koja postoji.

„Pokazali smo svoju posvećenost EU-u i vrijednostima EU-a u svakoj akciji koju preduzimamo u tom pravcu. Pogotovo kada je riječ o stopostotnoj usklađenosti sa EU-om u svakoj spoljnopolitičkoj i bezbijednosnoj odluci, kao i sankcijama Rusiji, prilagođavanju, odbijanju svakog lošeg uticaja faktora poput Rusije i Kine“, kazala je Osmani, piše AA.

Prema njenim riječima, Evropska unija bi u vezi s liberalizacijom viza za građane Kosova trebala da pređe sa riječi na djela.

„Kao što znate, danas ću pred svim liderima EU-a objaviti da će Kosovo podijneti zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji do kraja ove godine i naravno da se nadamo punoj podršci članica EU-a“, rekla je kosovska predsjednica.

Na pitanje novinara da li će se sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da li ima napretka u dijalogu Srbija - Kosovo, Osmani je odgovorila da ovaj Samit nije mjesto za dijalog ili pregovore Kosova i Srbije i da je to poseban proces, uz posredovanje EU-a.

“To je proces zasnovan na međusobnom priznavanju i istovremeno vjerujemo da Kosovo mora da zadrži svoj teritorijalni integritet, suverenitet, unitarni karakter i ustavni sistem", rekla je Osmani.

Podsjećajući da su Albanija i Sjeverna Makedonija počele pregovore sa EU-om, Osmani je rekla da će danas pozvati lidere EU-a da glasaju za liberalizaciju viza za građane Kosova.

Istakla je da bi to bio korak napijred ako bi se Zapadnom Balkanu dao jasan signal o važnosti pridržavanja vrijednosti EU-a, dodajući da zemlje koje su uz Ukrajinu i one koje su na strani Rusije ne treba da budu tretirane na isti način.

komentari (0)