Kosovo: Nove mjere stupile na snagu

Region 20.08.2021, 12:31
Kosovo: Nove mjere stupile na snagu
© AA

Zbog velikog broja novozaraženih osoba koronavirusom, Vlada Kosova je odobrila nove zaštitne mjere koje su danas stupile na snagu.

Pripadnici Kosovske policije su od jutros na terenu kako bi se uvjerili da građani i različita preduzeća sprovode nove mjere. Policajci kažnjavaju građane koji u grupama šetaju ulicom bez maski na licu.

Također, policija je proverila skoro svaki autobus ili minibus kako bi se uvjerila da li su putnici stavili maske, nekima su pisali kazne, a neke su samo upozoravali.

Odlukom Vlade Kosova od danas 20. avgusta do 1. septembra zabranjen je rad noćnih klubova, održavanje maturskih večeri, svadbi i drugih porodičnih slavlja. Ugostiteljski objekti će moći da rade do 22,30 sati uz korišćenje 50 odsto kapaciteta u zatvorenom prostoru i do 70 posto na otvorenom. Nošenje zaštitnih maski i dalje je obavezno, osim kada osoba boravi sama na otvoreno, tokom trčanja, vožnje biciklom ili vježbanja.

Na bilo kojoj kulturnoj, sportskoj ili društvenoj aktivnosti učesnici moraju predočiti jedan od dokaza kao što su: potvrda o vakcinaciji, PCR negativan test ili serološki test koji dokazuje da ima dovoljno antitela. Svi koji ulaze na teritoriju Kosova iz rizičnih zemalja moraće da imaju negativan test ili potvrdu o vakcinaciji, javlja AA.

komentari (0)