Kovačevski: Otvoreni Balkan ključan korak u ključno vrijeme

Ako budemo dobri sami sebi bit ćemo dobri i Evropi i cijelom svijetu, rekao je premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski

Region 02.09.2022, 11:07 02.09.2022, 16:23
Kovačevski: Otvoreni Balkan ključan korak u ključno vrijeme
© AA

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je danas da je sada jasno da su Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija s inicijativom Otvoreni Balkan napravile ključni korak u ključno vrijeme.

"To što smo se okupili je početak, da ostanemo zajedno je napredak, da radimo zajedno je uspjeh", citirao je Kovačevski osnivača kompanije Ford Herija Forda, na Samitu lidera Otvorenog Balkana.

Premijer Sjeverne Makedonije je rekao da su se tri zemlje posvetile tome da olakšaju kretanje ljudi, roba, usluga i trgovine i izgradili dobre komšijske odnose i povjerenje između država, prenosi AA.

- Ako budemo dobri sami sebi bit ćemo dobri i Evropi i cijelom svijetu, poručio je Kovačevski.

Kako je naveo saradnja u Otvorenom Balkanu otvorila je put da se tri zemlje nose sa izazovima u predstojećoj zimi koji se odnose na hranu i energente.

Kovačevski je rekao da će se tri države obavezati da se pomažu između sebe "kao što bi zemlje i trebalo da rade".

Kazao je i da će se obezbijediti nesmetano snabdevanje pšenicom, brašnom, kukuruzom, mlijekom, kuhinjskom solju i drugim osnovnim namirnicama i ukazao na važnost saradnje u energetici.

Dodao je i da će se uvijek zalagati da između balkanskih zemalja nema granica, piše AA. 

U Beogradu se danas održava Samit lidera Otvoreni Balkan kojem osim članica inicijative Srbije, Severne Makedonije i Albanije, prisustvuju i predstavnici Turkiye, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Mađarske.

komentari (0)