Kurtijeva izjava "Jedan narod, dvije države", izazvala reakciju Srbije

Reagujući na Kurtijeve izjave, premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da su Kurtijeve riječi poput bacanja kamenja na temelje sigurnostii i stabilnosti regiona

Region 22.11.2021, 10:10 22.11.2021, 10:37
Kurtijeva izjava "Jedan narod, dvije države", izazvala reakciju Srbije
© AA

Izjava kosovskog premijera Albina Kurtija da su Kosovo i Albanija "jedan narod, dvije države" i da će glasati za ujedinjenje Kosova sa Albanijom u slučaju demokratskog referenduma izazvala je reakciju Srbije.

- Kosovo i Albanija su dvije zemlje, ali imamo isti jezik i mi smo jedan narod. Kada smo proglasili nezavisnost, proglasili smo je protiv Srbije, a ne protiv Albanije. S druge strane, ima mnogo građana EU-a koji imaju dvojno državljanstvo. Mislim da ima mnogo onih koji imaju tri pasoša i ohrabrujem ih da glasaju u svim zemljama čije državljanstvo imaju, naveo je Kurti.

Kosovski premijer Kurti rekao je da pitanje "ujedinjavanja" nije bilo među prioritetima njegove vlade u ovom periodu, ali da bi njegov glas bio "da" ako bi se održao demokratski referendum. Ističući da ga je narod izabrao za borbu protiv korupcije i povećanje zaposlenosti mladih, Kurti je rekao da ne isključuje mogućnost ujedinjenja sa Albanijom u budućnosti.

Reagujući na Kurtijeve izjave, premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da su Kurtijeve riječi poput bacanja kamenja na temelje sigurnosti i i stabilnosti regiona.

Brnabić je istakla da Kurti vodi politiku ujedinjenja sa Albanijom te pozvala izvestiteljicu Evropskog parlamenta za Kosovo Violu von Cramon da reaguje na te izjave.

komentari (0)