Lajčak i Eskobar u Prištini: Kosovo je ravnopravan partner u dijalogu sa Srbijom

Lajčak je kazao da kosovski Srbi imaju pravo da glasaju na izborima koji se održavaju u Srbiji, ali da to nije pitanje u procesu dijaloga, te da šta god da Priština odluči to će utjecati na dijalog

Region 02.02.2022, 10:42
Lajčak i Eskobar u Prištini: Kosovo je ravnopravan partner u dijalogu sa Srbijom
© AA

Kosovo je ravnopravan partner u dijalogu i Evropska unija i Sjedinjene Američke Države neće nametati rješenja, jer Kosovo i Srbija moraju sami dogovoriti sveobuhvatni konačni sporazum, rečeno je na zajedničkoj konferenciji za novinare specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i specijalnog predstavnika SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara. 

Lajčak je istakao da je saradnja EU-a i SAD-a u dijalogu veoma tijesna i da se dijalog Kosova i Srbije vidi kao ključni prioritet za Zapadni Balkan. Dodao je da je u dijalogu sa Srbijom, Kosovo potpuno ravnopravan partner.

- Normalizacija odnosa Kosova i Srbije donijett će koristi, jer su građani umorni od statusa quo. U potpunosti poštujemo principe Kosova u dijalogu, a to su suverenitet, integritet i ustavnost, rekao je Lajčak.

Na sastancima sa kosovskim zvaničnima i liderima opozicionih političkih partija prethodna dva dana izražena je podrška dijalogu, naglasio je Lajčak i naveo da je njegov mandat da olakša postizanje jednog sveobuhvatnog sporazuma.

- EU smatra da je to na objema stranama da se dogovore, mi ne namećemo riješenja. Vjerujem da će se to postići, optimista je Lajčak.

Američki izaslanik Eskobar je poručio da ova administracija kao i prethodne potpuno podržavaju nezavisnost Kosova. Ocjenio je da je Vašingtonski sporazum pomogao stranama da se stvori diplomatski prostor za dijalog. Također je naglasio da svi dosadašnji sporazumi moraju da se sprovedu, kao i onaj o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, Međutim, naglasio je da nisu došli ovdje sa nekim rješenjem koje bi bilo nametnuto.

- Moj stav u vezi stvaranja Zajednice opština je da ne treba da postoje modeli koji ugrožavaju funkcionalnost Kosova. Ono što sam rekao je da ima mnogo modela i o njima treba pregovarati. SAD ne nameću modele, kazao je Eskobar.

U vezi Zajednice opština, Lajčak je istakao da je to pitanje stalno prisutno u razgovorima, te je ocjenio da se Kosovu kao punopravnoj strani u dijalogu ništa ne može nametnuti, te da Priština ne treba da strahuje već da izađe sa svojim mišljenjem.

- Niko ne želi Republiku Srpsku na Kosovu, ali ono što se dogovori mora da se primjeni. To smo rekli objema stranama i Prištini i Beogradu. Mnogo toga je dogovoreno i mnogo realizovano, ali i Zajednica opština mora da se realizuje. Promijenimo retoriku, umjesto da kažemo šta ne želimo, kažimo šta želimo, poručio je Lajčak.

Naveo je da što se tiče konačnog sporazuma, nema konflikta između pozicija ili stavova SAD-a i EU-a, zato što Brisel ne isključuje nijedan rezultat, a odgovornost obje strane je da se dogovore šta će biti taj konačni rezultat.

Lajčak je kazao da kosovski Srbi imaju pravo da glasaju na izborima koji se održavaju u Srbiji, ali da to nije pitanje u procesu dijaloga, te da šta god da Priština odluči to će utjecati na dijalog.

komentari (0)