Milanović: BiH više nije turska carevina, ako hoćete u EU onda se igra po drugim pravilima

Nastavljajući insistiranje da hrvatske trupe budu uključene u mirovnu misiju EU u Bosni i Hercegovini, hrvatski lider tvrdi da je o tome odlučuje isključivo Hrvatska

Region 10.11.2022, 12:53 11.11.2022, 14:29
Milanović: BiH više nije turska carevina, ako hoćete u EU onda se igra po drugim pravilima
© AA

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je da BiH više nije turska carevina i da će, ako želi biti dio EU, hrvatska vojska biti u dio mirovne misije EU.

Nastavljajući insistiranje da hrvatske trupe budu uključene u mirovnu misiju EU u Bosni i Hercegovini, hrvatski lider tvrdi da je o tome odlučuje isključivo Hrvatska.  

Izjavu hrvatskog šefa države prenio je njegov portparol Nikola Jelić, na svom Twitter nalogu.

- Hoće li HV ići ili ne u mirovnu misiju u BiH ovisi isključivo o hrvatskoj vlasti, o Plenkoviću i na kraju o mojoj naredbi bez koje vojska ne može ići. BiH više nije turska carevina. Hoćete u EU? Tamo se igra po drugim pravilima, prenio je Jelić.

Na pitanje hrvatske vojske u mirovnoj misiji u BiH, na čemu insistira lider Hrvatske, reagovao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić. On je tada u pismu upućenom generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu, naglasio da „država čije je rukovodstvo presuđeno za UZP ne može slati vojsku u BiH.

Osim njega, reagovale su i „Majke enklave Srebrenica i Žepa“, pismom kojeg su uputile generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu, zahtijevajući da se spriječi da Hrvatska uđe u bilo kakvu vojnu misiju u BiH.

komentari (0)