Milanović: Stavovi Hrvatske i Turkiye se razlikuju po pitanju Izbornog zakona u BiH, neophodan detaljni razgovor

Region 08.09.2022, 13:25 08.09.2022, 13:33
Milanović: Stavovi Hrvatske i Turkiye se razlikuju po pitanju Izbornog zakona u BiH, neophodan detaljni razgovor
© AA

Stavovi Hrvatske i Turkiye se razlikuju po pitanju Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, što pokazuje da je umjesto protokolarnog, neophodan detaljni razgovor kako bi se istakli problemi i strepnje, izjavio je u četvrtak u Zagrebu predsjednik Hrvatske Zoran Milanović nakon sastanka s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Milanović je na zajedničkoj konferenciji za novinare na Pantovčaku rekao da mu je čast primiti turskog kolegu s brojnom delegacijom turskih visokih zvaničnika, i voditelja institucija, što kako je kazao, podcrtava dobre, konstruktivne zdrave odnose Hrvatske i Turkiye koji sežu 30 godina unazad.

"Turska je bila uz Hrvatsku razumijevanjem i podrškom kada je bilo teško u godinama rata u Bosni i Hercegovini, prije toga početka agresije i obrane Hrvatske. Znam da je to davno i daleko iza nas, ali neki dojmovi se sliježu”, rekao je Milanović,

Istakao je da je s turskim predsjednikom razgovarao o brojnim temama, među kojima su politička situacija u Bosni i Hercegovini, rat u Ukrajini, položaj Turkiye te o robnoj ramjeni dviju država.

"Ekonomija pulsira, razmjena nije dovoljno visoka. Hrvatska je nešto slabiji izvoznik od Turske, ali vjerujem da će se te stvari dovesti u jedan zdravi omjer”, kazao je Milanović, piše AA.

Jedna od glavnih tema sastanka dvojice lidera bila je Izborni zakon u Bosni i Hercegovini, o kojem Hrvatska i Turkiye imaju različite stavove.

Erdogan se utorak tokom posjete Sarajevu usprotivio intervenciji visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta u Izborni zakon, dok su lideri Hrvatske nekoliko puta pozvali na suprotno, da visoki predstavnik iskoristi svoje bonske ovlasti i izmjeni Izborni zakon BiH, što traži vladajuća Hrvatska demokratska zajednica u BiH.

“Već više od godinu dana pokušavamo, Vlada i ja, svako na svoj način, ispraviti neke nepravde i izravna kršenja Dejtonskog sporazuma koji je temelj mira i funkcionaranja BiH, koji je u svojoj osnovi jedan sporazum o podjeli vlasti. Užasno delikatan i šta god dirate u njemu ili preskačete, prijetite cijeloj cjelini. Neću ponavljati naše poznate stavove, koji su ništa drugo nego utvrđivanje golih činjenica, da su Hrvati najmalobrojniji, da su jedan od tri konstitutivna naroda i da se u BiH može, mora i smije rješavati jedino dogovorom legitimnih, stvarnih predstavnika konstitutivnih naroda. To u ovom času u BiH nisu svi koji se takvima predstavljaju”, naglasio je Milanović.

Govoreći o ulozi visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, Milanović je rekao da je bio kritičan prema njoj, jer je kako je kazao, visoki predstavnik izabran “na neregularan način, bez saglasnosti svih članica Vijeća sigurnosti UN-a što mu odriče legitimnost”.

Kazao je da Hrvatska traži pojašnjenje i akcije po pitanju uloge visokog predstavnika u BiH.

"Ja sam, nakon mjeseci pokušaja, na samitu NATO-a u Madridu, u ime Hrvatske, a nadam se i uz podršku i saglasnost Vlade po tom pitanju, rekao da bi visoki predstavnik trebao dati znakove života i koristi svoje ovlasti ako drugačije ne ide, jer drugačije ne ide. Nisam vjerovao da će se dogoditi išta i onda se dogodilo nešto, ali na potpuno pogrešan način, krivom metodologijom, prekasno. Izazvalo je nemire, skoro i nerede u državi pa se gospodin povukao. Šta se trenutno događa, ne znam. Taj slučaj pokazuje da kad pribjegavate nekim mjerama prekasno i premalo, tamo gdje je prije toga trebao biti dogovor i razgovor onda rezultata nema”, rekao je Milanović.

Istakao je kako ne zna šta će biti na izborima u BiH i šta će učiniti visoki predstavnik.

“Učini li nešto, moraću priznati da sam s njim zadovoljan. U tome se razlikujemo u stavu Erdogan i ja, Hrvatska i Turska. Ali, to pokazuje da nam treba supstantivnog razgovora, ne protokolarnog, nego detaljnog razgovora da istaknemo probleme i strepnje kojih Turska zbog svoje veličine, pa možda malo i udaljenosti uopće nije ni svjesna. Hrvatska politika je cjelovita, normalna BiH, uz koju će nam biti funkcionalna BiH, uz koju će Hrvatskoj biti dobro, i BiH uz Hrvatsku, a ponekad i dosadno. Nije ni to loše”, poručio je Milanović.

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan, nakon posjete Bosni i Hercegovini i Srbiji boravi u četvrtak u službenoj posjeti Republici Hrvatskoj na poziv hrvatskog kolege Zorana Milanovića.

Tokom službene posjete turskog predsjednika potpisano je nekoliko međudržavnih sporazuma, među kojima su i memorandumi o razumijevanju između hrvatskog i turskog Ministarstva unutrašnjih poslova i to o osiguravanju javnog reda i mira te o saradnji u području upravljanja katastrofama i kriznim situacijama.

Nakon Pantovčaka, Erdogan i Milanović prisustvovaće otvorenju Islamskog kulturnog centra u Sisku, a nakon toga planirano je obraćanje na Hrvatsko-turskom ekonomskom forumu u Zagrebu.

komentari (0)