Na Kosovu otvoren "Mjesec mladih": Nudi mogućnost stažiranja za 900 mladih

- Putem ove šeme Vlada će subvencionisati plate i doprinose za 12 mjeseci za svakog mladog koji se zaposli po prvi put. Također, u okviru paketa oporavka Ministarstvo kulture, omadine i sporta izdvojiće 2,5 miliona eura za projekte organizacija i pojedinaca u kojima su korisnici i učesnici mladi, istakao je Kurti...

Region 03.08.2021, 14:22 03.08.2021, 15:07
Na Kosovu otvoren "Mjesec mladih": Nudi mogućnost stažiranja za 900 mladih
© AA

Ministarstvo kulture, omladine i sporta i Kancelarija UNICEF-a na Kosovu obilježili su otvaranje "Meseca mladih" sa mogućnostima stažiranja za 900 mladih ljudi. 

Ceremonija otvaranja je održana u sportskom kompleksu izletišta Grmija, kraj Prištine, a prisustvovali su premijer Kosova Albin Kurti, ambasador Austrije na Kosovu Christoph Weidinger, predstavnici UNICEF-a i drugih međunarodnih i domaćih institucija, te oko 200 mladih.

Kurti je izjavio da su uspješni mladi Kosovari najbolji ambasadori svoje zemlje u svijetu, ali da je iznad predstavljanja u inostranstvu snaga mladih Kosova unutar granica kako bi se ojačala i razvila država. Kazao je da je obaveza svih da se uklone barijere i mladima stvori prostor i omogućnost osposobljavanja za angažovanje u svim sferama života.

Kurti je kazao da je prvi prioritet Vlade upravljanje pandemijom COVID-19, kako bi se spasili životi ljudi i zaštitila ekonomija u zemlji. U tom kontekstu, on je pozvao mlade da se vakcinišu ako to još uvijek nisu učinili.

Naglasio je da je usvojen nacrt budžeta za 2021. u vrednosti od 2,5 milijarde eura, prema kome je projekcija ekonomskog rasta od 7,9 posto Domaćeg bruto dohotka. Kurti je kazao da je usvojen paket ekonomskog oporavka u vrijednosti od 1,1 milijarde eura, a da će mladi imati koristi kroz šeme zapošljavanja garantovane za mlade koje će uskoro početi da se primjenjuju.

- Putem ove šeme Vlada će subvencionisati plate i doprinose za 12 mjeseci za svakog mladog koji se zaposli po prvi put. Također, u okviru paketa oporavka Ministarstvo kulture, omadine i sporta izdvojiće 2,5 miliona eura za projekte organizacija i pojedinaca u kojima su korisnici i učesnici mladi, istakao je Kurti.

Kurti je kazao da se danas pokreće i druga faza projekta stažiranja “Kosovo generation unlimited” u partnerstvu sa UNICEF-om i Austrijskom agencijom za razvoj-ADA. Projekat “Kosovo generation unlimited” je pokrenut septembra 2018. godine, javlja AA. 

Austrijski ambasador Weidinger je u svom obraćanju kazao da je "Mesec mladih" odličan instrument za podršku mladih u njihovom profesionalnom osposobljavanju i aktivizaciji na centralnom i lokalnom nivou, slobodnim aktivnostima i dobrovoljnom radu na zaštiti mladih i marginalizovanih grupa.

Loreta Deshishku, savjetnica u Ministarstvu kulture, omladine i sporta je navela da će tokom augusta mjeseca biti sprovedemo 13 programa kojima će se promovisati zapošljavanje, obrazovanje, nauka i rekreacija mladih.

komentari (0)