Napetost zbog ustoličenja Joanikija u Crnoj Gori raste

Zahtjevat će, ističe se, od SPC-a da se ustoličenje Joanikija premjesti u neki drugi grad u Crnoj Gori a za sve njih ovaj čin predstavlja nagovještaj „okupacije Crne Gore, klerikalizaciju društva i pokušaj uvođenja Crne Gore u takozvani 'srpski svijet'“...

Region 03.09.2021, 12:33 03.09.2021, 13:16
Napetost zbog ustoličenja Joanikija u Crnoj Gori raste
© AA

Ustoličenje mitropolita crnogorsko- primorskog Joanikija, koji bi trebao biti ustoličen u Cetinjskom manastiru 5. septembra, izazvalo je mnoštvo reakcija a na sami dan je zakazan i protest.

Protestu će, kako su prenijeli mediji, prisustvovati crnogorske nacionalne organizacije i udruženja, skoro čitava opozicija predvođena Demokratskom partijom socijalista kao i Opština Prijestonice Cetinje ali i sam predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. Zahtjevat će, ističe se, od SPC-a da se ustoličenje Joanikija premjesti u neki drugi grad u Crnoj Gori a za sve njih ovaj čin predstavlja nagovještaj „okupacije Crne Gore, klerikalizaciju društva i pokušaj uvođenja Crne Gore u takozvani 'srpski svijet'“.

Zbog ustoličenja Joanikija u Cetinju i nepovoljne sigurnosne situacije, v.d. direktora Opšte bolnice „Danilo I“,Vladimir Pavićević donio je odluku da se prijemi pacijenata koji nisu hitni, a koji su planirani za 5. Septembar, odlože a kako su prenijeli mediji, naređeno je i da se hospitalizovani pacijenti čije stanje dozvoljava otpuste na kućno liječenje.

Na ustoličenje mitropolita primorsko-crnogorskog Joanikija, reagovala je i Evropska komisija. Portparolka EK, Ana Pisonero je poručila da je izazivanje etničkih/vjerskih podjela i netolerancije „opasno za sigurnost i dobrobit svih građana“.

Pisonero je, također, istakla kako nije na Evropskoj uniji da komentariše mjesto ustoličenja vođe vjerske zajednice u Crnog Gori ali je podvukla da su osnovne vrijednosti EU: Sloboda vjeroispovijesti, tolerancija i poštivanje osnovnih prava.

Portparolka EK je podsjetila kako je vrijeme da Crna Gora dokaže svoju privrženost evropskom putu i evropskim vrijednostima, promovišući mir i toleranciju i radeći zajedno konstruktivno, mimo svih političkih razlika na dobrobit građana i evropsku budućnost zemlje.

komentari (0)