Novi Pazar: Pokrenuta humanitarna akcija „Sandžak za Palestinu“

Region 03.06.2021, 10:00
Novi Pazar: Pokrenuta humanitarna akcija „Sandžak za Palestinu“
© AA

Humanitarna organizacija „Svetionik“ pridružila se globalnoj kampanji Federacije udruženja koja cijene ljude (IDDEF) iz Republike Turske, za urgentnu pomoć Palestincima u Pojasu Gaze.

U akciju “Sandžak za Palestinu” koju je pokrenula Humanitarna organizacija “Svetionik”, uključeno je više humanitarnih organizacija koje djeluju u Sandžaku s ciljem da se u zemljama u kojima se kampanja sprovodi prikupe sredstva u iznosu od 1.500.000 eura.

- U poslednjim napadima agresora na Pojas Gaze, mnogi Palestinci ostali su bez doma. Potrebna im je pomoć celog muslimanskog sveta, ostali slabo mare za događaje u Palestini. Novac koji se prikupi u akciji koja je urgentna i koja će kratko trajati, koristiće za hranu, lekove i obnove porušenih kuća. Akcijom 'Sandžak za Palestinu' želimo da se priključimo kampanji koju je pokrenula organizacija IDDEF iz Republike Turske, da uputimo stvarnu pomoć i pokažemo da Palestina nije sama, rekao je za AA predsednik novopazarske Humanitarne organizacije „Svetionik“ Mirza Aličković.

Aličković je pozvao ostale organizacije iz Sandžaka i svoje sunarodnike da se odazovu pozivu za hitnu pomoć namučenom narodu Palestine.

- U ovoj akciji moramo biti zajedno. Pozivam sve organizacije, pojedince i kompanije u Sandžaku da delujemo jedinstveno, s ciljem prikupljanja novčanih sredstava za konkretnu pomoć našoj braći i sestrama. Organizacija IDDEF ima predstavništvo u Pojasu Gaze i dugo pomaže narodu Palestine, dostavljajući im humanitarnu pomoć. Rad ove organizacije je daleko poznat pa smo se zbog velike reputacije koju imaju mi priključili baš njihovoj kampanji. Novčana sredstva koja prikupimo, uz njihovo posredovanje biće isporučena direktno stanovnicima Palestine, dodao je Aličković.

Kako je rečeno, od prikupljenog novca planira se, između ostalog, kupovina prehrambenih paketa, novčana pomoć za najugroženije, finansiranje smještaja za porodice čiji su domovi porušeni, kupovina lijekova i naftnih derivata za osam bolnica u Pojasu Gaze, kupovina ambulantnih vozila te izgradnja postrojenja sa pitkom vodom.

Podsjetimo, nedavno je u centru Novog Pazara održan veliki skup podrške narodu Palestine, mirnom protestu prisustvovalo je više stotina osoba.

komentari (0)