Osmani: "Nećemo dozvoliti uspostavljanje bilo kakve zajednice koja ugrožava funkcionisanje Kosova"

Kosovska predsjednica je također navela da zemlja i dalje trpi zbog insistiranja određenih imena iz Evropske unije za uspostavljanje ove strukture te je dodala da  je svaki model koji će Kosovo pretvoriti u BiH neprihvatljiv

Region 11.02.2022, 15:30 11.02.2022, 15:54
Osmani: "Nećemo dozvoliti uspostavljanje bilo kakve zajednice koja ugrožava funkcionisanje Kosova"
© AA

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da nema govora o davanju bilo kakve autonomije Srbima na sjeveru Kosova.

Osmani je rekla da je sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu dokument koji najviše šteti suverenitetu zemlje.

Kosovska predsjednica je također navela da zemlja i dalje trpi zbog insistiranja određenih imena iz Evropske unije za uspostavljanje ove strukture te je dodala da  je svaki model koji će Kosovo pretvoriti u BiH neprihvatljiv.

Također, Osmani je istakla da kosovske institucije neće dozvoliti uspostavljanje Zajednice srpskih opština, što ugrožava funkcionisanje zemlje.

"... Ne može postojati model koji nas vodi ka bosanizaciji Kosova, model koji daje izvršna ovlašćenja i stvara asocijaciju kao treću vlast i model koji Kosovo čini nefunkcionalnim jer nam na kraju ne treba stolica u UN ako smo mi država potpuno propala iznutra, država koja ne funkcioniše i država i čiji će dio uvijek željeti da se otcijepi, naglasila je predsjednica Kosova, prenosi New press.

komentari (0)