Osmani - Panderovski: Kosovo i Sjeverna Makedonija dijele zajedničku viziju stabilne regije, integrisane u EU

Predsjednica Osmani je rekla da uz podršku prijateljskih zemalja, kao što je Sjeverna Makedonija, Kosovo može da napreduje na putu evropskih integracija

Region 25.01.2024, 14:16 02.02.2024, 11:40
Osmani - Panderovski: Kosovo i Sjeverna Makedonija dijele zajedničku viziju stabilne regije, integrisane u EU
© AA

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani primila je danas predsednika Sjeverne Makedonije Stevu Pendarovskog, koji boravi u radnoj posjeti Kosovu. 

Nakon sastanka nije bilo izjava za medije, a u saopštenju iz Predsjedništva Kosova navodi se da je Osmani potvrdila svoju posvećenost nastavku odličnih odnosa sa Sjevernom Makedonijom.

Albanci u Sjevernoj Makedoniji, prema riječima kosovske predsjednice, predstavljaju most koji povezuje dvije države i stub su stabilnosti, ali i procesa evropskih integracija Sjeverne Makedonije.

Osmani je zahvalila predsjedniku Pendarovskom na njegovoj ličnoj posvećenosti odličnim odnosima između Kosova i Sjeverne Makedonije.

“Obje zemlje imaju zajedničku viziju za stabilan i integrisan Zapadni Balkan u EU”, kazala je Osmani.

Ona je izrazila zahvalnost na podršci i saradnji Sjeverne Makedonije, ističući značaj zajedničkih napora za regionalnu stabilnost.

U tom kontekstu, istakla je da je članstvo u Vijeću Evrope u funkciji zaštite ljudskih prava svih građana Kosova, bez razlike.

Također je rekla da je Kosovo pokazalo ozbiljnu posvećenost procesu radikalnih reformi, tako da zaslužuje da dobije status zemlje kandidata za članstvo u EU.

Predsjednica Osmani je istakla da Sjeverna Makedonija nije samo susjed Kosova, već i partner u mnogim procesima.

„Proces evropskih integracija je prioritet koji nas ujedinjuje i na ovom putu ćemo nastaviti da pomažemo jedni drugima“, naglasila je ona.

Prema njenim riječima, uključivanje Kosova u Partnerstvo za mir, a potom i u NATO, ima strateški značaj i također je garancija stabilnosti ne samo Kosova, već i regiona.

Osmani i Panderovski su potvrdili da postoji potencijal za produbljivanje saradnje u oblasti trgovine, kulturne razmene, zdravstva, obrazovanja, poljoprivrede, turizma, informacionih tehnologija i drugim oblastima od zajedničkog interesa.

Makedonskog predsjednika Penderovskog primio je i kosovski premijer Albin Kurti.

komentari (0)