Osmani-Sadriu pozvala zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to urade što prije

Region 18.06.2021, 10:12 18.06.2021, 13:22
Osmani-Sadriu pozvala zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to urade što prije
© AA

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani-Sadriu je učestvovala na godišnjem samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), održanom u Turskoj, prenosi AA.

- U svom govoru pred predstavnicima zemalja članica ovog foruma, predsjednica Kosova je govorila o izazovima u regionu, procesu evropskih integracija, kao i mogućnostima za regionalnu saradnju. Posebno je govorila o ulozi koju Republika Kosovo igra u uspostavljanju i održavanju mira i stabilnosti u regionu, saopṧteno je iz Predsjedniṧtva Kosova.

Zahvalivši se ovogodišnjem organizatoru Turskoj, Osmani-Sadriu je izrazila sreću što je prošle godine, kao zemlja domaćin, Kosovo uspjelo da organizuje samit SEECP-a, uprkos izvanrednim izazovima sa kojima je bilo suočeno zbog pandemije COVID-19.

Govoreći o značaju regionalne saradnje, naglasila je da je saradnja neophodna, ali da je treba razvijati poštujući jedni druge.

Prema njenim riječima, region je uložio velike višedecenijske napore da izgradi bolju budućnost za sve.

- Moramo nastaviti te napore, rekla je Vjosa Osmani-Sadriu.

- Imamo slične izazove, ali možemo pomoći u stvaranju sigurnijeg okruženja i povećanju sigurnosti i stabilnosti u regionu, rekla je.

Ona je još jednom pozvala zemlje koje još nisu priznale nezavisnost Kosova da ga priznaju što je prije moguće, jer je to nepovratna stvarnost, kao i da u potpunosti poštuju njegov suverenitet i teritorijalni integritet.

- Republika Kosovo je stvorila jasno uverenje da je evroatlantska integracija cilj njenih građana, ali želimo da obezbedimo da se ovaj proces ubrza, da se garantuje mir i stabilnost u regionu, ali i da se poveća blagostanje građana regiona, rekla je i dodala;

„Naša budućnost je u Evropskoj uniji i NATO-u. Evroatlantska integracija za nas nije samo alternativa, već je jedini put napred“.

Ali, kako je kazala, "našu posvećenost integraciji mora da prepozna Evropska unija. Kako se mi brzo krećemo ka integraciji naše zemlje, ispunjavajući sve zahteve koji nam se postavljaju, Evropska unija tako mora ceniti posvećenost građana Kosova i ispuniti obećanje o liberalizaciji viznog režima za građane naše zemlje, ali i za brže integracija svih zemalja regiona u EU“.

komentari (0)