Otvorena Bolnica “Tursko-albanskog prijateljstva” u Albaniji

Kompleks bolnice prostire se na 50.000 metara kvadratnih, od čega je 17.425 zatvorenog prostora. Bolnica posjeduje šest operacijskih sala, šest poliklinika, 20 jedinica za intenzivnu njegu i 130 pomoćnih kreveta...

Region 22.04.2021, 09:31 22.04.2021, 13:58
Otvorena Bolnica “Tursko-albanskog prijateljstva” u Albaniji
© AA

                          

U gradu Fieru u Albaniji svečano je otvorena Bolnica “Tursko-albanskog prijateljstva”.

Turski ministar zdravstva Fahrettin Koca u obraćanju na ceremoniji otvaranja kazao je da će bolnica pomoći da se uspješni zdravstveni sistem iz Turske implementira i u Albaniji.

Podsjetio je da je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan prilikom posjete premijera Albanije Edija Rame, izdao upute i smjernice da se u Albaniji izgradi bolnica sa 150 kreveta, kao i da se brzo počelo sa radovima na objektu, javlja AA. 

Koca je kazao da je izgradnja bolnice završena za 68 dana, što je kraće od tromjesečnog perioda koji je Erdoğan obećao, dodajući da objekat sada može pružati potrebne zdravstvene usluge građanima Albanije.

- Pored šest operacionih sala, 20 jedinica za intenzivnu njegu i 130 pomoćnih kreveta, bolnica raspolaže sa najsavremenijom opremom za biohemiju, mikrobiologiju, PCR laboratorij, MR, tomografiju, XR uređaj, mobilni rendgen, kolonoskopiju, endoskopiju, laparoskopiju i angiografiju, kazao je Koca.

Kako je rekao turski ministar zdravstva, kada bolnica počne raditi u punom kapacitetu, planirano je da u njoj radi 387 ljudi, među kojima 56 turskih, a 331 albanski zdravstveni radnik.

- Bolnica "Tursko-albanskog prijateljstva", imat će važnu ulogu kako bi zdravstveni sistem koji se od 2002. godine s velikim uspjehom provodi u Turskoj bio implementiran i u Albaniji. Zajedno ćemo upravljati bolnicom tokom tri godine, a period zajedničkog upravljanja moći će se produžavati svake godine uz obostrani pristanak, rekao je Koca.

Kazao je da će bolnica svojim modernim medicinskim uređajima i opremom, kvalifikovanim osobljem i kvalitetnim zdravstvenim uslugama sigurno biti primjer zdravstvenim ustanovama u Albaniji, a zatim i na cijelom Balkanu.

- Znanje i iskustvo koje smo stekli u našoj državi na medicinskom i administrativnom polju, u saradnji sa našom braćom iz Albanije primijenit ćemo i ovdje, kazao je Koca.

Vrijednost projekta izgradnje bolnice iznosi 70 miliona eura. Kompleks bolnice prostire se na 50.000 metara kvadratnih, od čega je 17.425 zatvorenog prostora. Bolnica posjeduje šest operacijskih sala, šest poliklinika, 20 jedinica za intenzivnu njegu i 130 pomoćnih kreveta.

komentari (0)