Pelješki most danas u potpunosti spojen: Za Hrvatsku rješenje pitanja starog više od 300 godina

Projekt je u više navrata započinjao, ali iz raznih razloga i zapinjao sve dok u aprilu 2018. godine nije potpisan ugovor težak pola milijarde eura, od čega je Europska unija dala čak 85 posto...

Region 28.07.2021, 09:35 29.07.2021, 11:01
Pelješki most danas u potpunosti spojen: Za Hrvatsku rješenje pitanja starog više od 300 godina
© Internet

Ugradnjom posljednjih 18 metara rasponeske konstrukcije, Pelješki most će večeras biti u potpunosti spojen od Komarne do Brijeste.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, javlja HRT, istakao je da će Hrvatska time riješiti pitanje staro više od 300 godine.

- Veselim se što ćemo od iduće godine moći putovati do Dubrovnika kroz hrvatski teritorij, to je zajedničko postignuće svih. Ja zahvaljujem svima koji su dali doprinos i baš će svi biti pozvani kada bude otvaranje, a sada bi bilo dobro da se ovi grintavci ne sekiraju, dodao je Plenković.

Prema pisanjima hrvatskih medija spajanjem mosta Hrvatska spaja i svoju teritoriju a kako je istakao hrvatski ministar more, prometa i infrastrukture Oleg Butković, Pelješki most je „najvažniji i najveći infrastrukturni projekat koji trenutno provode u Hrvatskoj.  

- Njime naša zemlja konačno spaja svoju teritoriju i danas slobodno možemo reći kako je vlada ostvarila dugo željeni san d kojeg su mnogi željeli odustati, kazao je Butković.

Projekt je u više navrata započinjao, ali iz raznih razloga i zapinjao sve dok u aprilu 2018. godine nije potpisan ugovor težak pola milijarde eura, od čega je Europska unija dala čak 85 posto. Ugovorom je izgradnja povjerena kineskom konzorciju China Road and Bridge Corporation (CRBC), jednim od globalno najvećih i najiskusnijih u takvim poslovima. Bio je to ujedno prvi takav projekt neke kineske kompanije na tlu Europske unije, javlja Fena

komentari (0)