Plenković: Eksploziv u letjelici aktiviran na nekoliko metara dubine

Region 17.03.2022, 12:47
Plenković: Eksploziv u letjelici aktiviran na nekoliko metara dubine
© AA

Premijer Hrvatske Andrej Plenković na početku sjednice Vlade RH poručio je kako se u suradnji s NATO partnerima još istražuju tri moguća scenarija o padu besposadne letjelice na Zagreb u prošli četvrtak.

Plenković se osvrnuo na agresiju na Ukrajinu koja je već ušla u treći tjedan, istaknuvši kako su posljedice ovog rata velika tragedija za ukrajinski narod, velika izbjeglička kriza, s obzirom da je preko tri milijuna izbjeglica i prognanika napustilo domove i Ukrajinu, a došlo je i do ogromnog rasta cijena svih energenata na globalnoj razini. Plenković je naveo kako je u saborskoj proceduri izmjena zakona o PDV-u, ali kako se dodatna rješenja traže i na razini Europske unije.

U Hrvatsku je do sada ušlo 7.200 ukrajinskih izbjeglica, sustav zbrinjavanja, smještaja i zdravstvene zaštite funkcionira, ocijenio je premijer, kao i integracija djece u škole.

Komentirao je ponovno i pad letjelice u Jarunskoj ulici kod Studentskog doma "Stjepan Radić" koji se dogodio prošlog četvrtka malo iza 23 sata.

- I dalje traju aktivnosti svih nadležnih državnih tijela, državnog odvjetništva, vojske, policije i raznih eksperata koji proučavaju najsitnije detalje. Do sada znamo da je riječ o izvidničkom dronu s doletom od preko 1.000 kilometara 'Tupoljev 141 Striž'. Pouzdano znamo, s obzirom na tragove, da je letjelica sadržavala eksplozivnu napravu. Eksplozija se dogodila na nekoliko metara dubine, poručio je premijer.

Istaknuo je kako Hrvatska o ovom događaju detaljno izvijestila partnere u EU-u i NATO-u, naglasivši kako je riječ o ozbiljnoj situaciji.

Plenković je jučer i posjetio centralni sustav zračnog nadzora u španjolskom Torrejonu.

- Rumunjski i mađarski radari nisu prepoznali tu letjelicu kao pravu vrstu uzbune. To je vrlo zahtjevno s obzirom da takvih odsjaja i refleksija ima jako puno. Ona se pojavljivala, nije se pojavljivala, bilo je tih dana i drugih lažnih uzbuna, podizanja borbenih dvojaca zbog situacija koje nisu imale ovakav karakter. Svi naši partneri shvatili su ozbiljnost ove situacije i nastojat ćemo utvrditi odakle i kako je ta letjelica lansirana, izjavio je Plenković.

Kazao je da postoje tri scenarija: da je došlo do pogreške, da je riječ o sabotaži ili pak namjeri te dodao kako se za sada ništa sto posto sigurno ne može utvrditi.

Naglasio je kako NATO centar u Torrejoneu nije mogao reagirati bez dojave najbližeg radara koji je mogao letjelicu uočiti.

Plenković je naglasio kako se nad hrvatskim nebom i nebom susjednih država održava operacija "Plemeniti štit", u okviru kojeg saveznički zrakoplovi smješteni na francuskom nosaču zrakoplova u Jadranskom moru nadlijeću zračni prostor s ciljem zaštite prostora, piše AA.

komentari (0)