Pod kontrolu stavljen požar u predgrađu Zagreba, cijelu noć na terenu bilo 200 vatrogasaca

Požar je izbio u dvorištu preduzeća u naselju Žitnjak, gdje su se zapalile drvene palete i kartonska ambalaža. Vatra se brzo proširila, a vatrogasci su uspjeli spasiti dio proizvodne hale u izuzetno teškim uvjetima

Region 04.08.2022, 11:30
Pod kontrolu stavljen požar u predgrađu Zagreba, cijelu noć na terenu bilo 200 vatrogasaca
© AA

Hrvatski vatrogasci stavili su pod kontrolu požar u predgrađu Zagreba. 

Naime, u predgrađu Zagreba u srijedu navečer izbio je požar u dvorištu jednog od preduzeća, koji su hrvatski vatrogasci uspjeli staviti pod kontrolu tokom noći. S požarom se cijelu noć borilo 200 vatrogasaca i 54 vatrogasna vozila. U požaru nije bilo povrijeđenih.

Požar je izbio u dvorištu preduzeća u naselju Žitnjak, gdje su se zapalile drvene palete i kartonska ambalaža. Vatra se brzo proširila, a vatrogasci su uspjeli spasiti dio proizvodne hale u izuzetno teškim uvjetima, prenosi AA. 

U Hrvatskoj, gdje se, u uslovima velike suše i visokih temperatura, bore s brojnim požarima, u prvih sedam mjeseci ove godine, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, registrovano je 46 posto više šumskih požara, koji su zahvatili 70 posto više vegetacije. u odnosu na prošlu godinu.

Prošle godine je do kraja jula izgorjelo više od 16.000 hektara, a ove godine skoro 52.000 hektara. U Hrvatskoj su prošle godine otkrivena 8.833 požara, a ove 11.323, što je gotovo 30 posto više.

U Hrvatskoj se još ne naziru padavine, a toplinski val se nastavlja pa nadležni upozoravaju na visoku opasnost od požara i pozivaju na odgovorno ponašanje, prenosi Hina.

komentari (0)