Predsjednica Kosova Osmani: Nasilju nije mjesto u Skupštini

Povodom današnjih nereda u Skupštini Kosova reagovale su i političke partije

Region 13.07.2023, 16:02 13.07.2023, 16:18
Predsjednica Kosova Osmani: Nasilju nije mjesto u Skupštini
© AA

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani saopštila je da je nasilju nije mjesto u Skupštini, hramu demokratije. 

Nakon današnjeg polivanja vodom premijera Albina Kurtija i tuče između predstavnika vlasti i opozicije, Osmani je ocijenila da je upotreba fizičkog nasilja kao sredstva za rješavanje razlika ili političkih nesuglasica, najveća šteta koja se može nanijeti institucijama.

Kosovska predsjednica je navela da je “Skupština kamen temeljac našeg demokratskog društva, gdje se okupljaju različiti glasovi da zastupaju interese građana, tako da nasilju nije mjesto u hramu demokratije i ne može se pretvoriti u političko oruđe”.

Ona je poručila da se mora ponovo potvrditi posvećenost demokratiji, različitim mišljenjima, kao i međusobnom poštovanju, oslanjajući se na vladavinu prava i poštovanje zakona.

Povodom današnjih nereda u Skupštini Kosova reagovale su i političke partije, piše AA. 

Vladajući Pokret Samoopredeljenje, premijera Kurtija, ocijenio je da ispružena pesnica onih koji ne žele državu, demokratiju i zakon, neće spriječiti da se uvede red i ustavnost.

“Ovaj napad se vrši na prvu vladu Kosova, koja nema ministra ili zamjenika ministra pod kontrolom Beograda. Ovaj napad se dešava upravo u važnom trenutku diplomatske konfrontacije između Kosova i Srbije. Ovaj napad je uslijedio kao koordinisana akcija između različitih ogranaka iste bande: neki od njih sebe nazivaju poslanicima, neki novinarima, a neki demonstrantima”, navode iz Samoopredeljenja.

Opoziciona Demokratska partija Kosova osudila je napad zamjenika premijera Besnika Bislimija na njihovog poslanika. Iz ove partije, čiji je poslanik polio vodom premijera Kurtija i potpredsjednika Bislimija, naveli su da je Bislimi isprovocirao opoziciju uklanjanjem fotografije koju su postavili na govornicu na kojoj je pisalo na srpskom Zdravo.

Opozicioni Demokratski savez Kosova nazvao je scene nasilja ružnim, te da im nije mjesto u Skupštini.

„Instalatori nasilja u Skupštini Kosova danas nemaju pravo na moralizaciju. Njegovali su ekstremnu društvenu polarizaciju, njegovali su jezik mržnje, podjela i sukoba u svakom svom ponašanju i akciji, oni to rade danas“, saopštili su iz LDK-a.

Tokom sjednice Skupštine Kosova opozicioni poslanik polio je vodom premijera Kurtija dok je bio za govornicom, što je dovelo do tuče opozicionih poslanika sa članovima vladinog kabineta i poslanicima premijerovog Pokreta Samoopredeljenje.

Za vrijeme govora premijera Kurtija najprije se u sali čulo negodovanje poslanika, a potom je poslanik Demokratske partije Kosova Mergim Lushtaku prišao govornici i flašicom vode polio Kurtija i zamjenika premijera Besnika Bislimija koji je sjedio u dijelu za ministre pored govornice. Bislimi je potom gađao flašicom Lushtakua.

Reagovali su odmah ostali ministri i poslanici i došlo je tuče predstavnika vlasti i opozicije.

komentari (0)