Predsjednica Osmani se sastala sa Eskobarom i Lajčakom

Osmani je izrazila punu posvećenost da radi zajedno sa međunarodnim partnerima kako bi na sjeveru Kosova vladali red i zakon i da bi se očuvao suverenitet Republike Kosovo

Region 06.06.2023, 12:58 07.06.2023, 14:20
Predsjednica Osmani se sastala sa Eskobarom i Lajčakom
© AA

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa specijalnim predstavnikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. 

Eskobar i Lajčak su sinoć stigli u posjetu Kosovu u cilju pronalaženja rješenja za krizu na sjeveru Kosova, nakon što je prošle sedmice u opštinama u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo došlo do nemira zbog ulaska novoizabranih gradonačelnika u opštinske zgrade uz asistenciju specijalaca Kosovske policije.

Osmani je izrazila punu posvećenost da radi zajedno sa međunarodnim partnerima kako bi na sjeveru Kosova vladali red i zakon i da bi se očuvao suverenitet Republike Kosovo, saopšteno je iz Predsjedništva Kosova.

Predsjednica je istakla da je kažnjavanje kriminalnih grupa i pojedinaca koji su koristili nasilje protiv policije, novinara, pripadnika KFOR-a, EULEX-a i građana, jedini način za održivu i dugoročnu stabilnost.

Zbog toga, kako je naglasila, očekuje od institucija za sprovođenje zakona da rade svoj posao, u skladu sa zakonom, kako bi kriminalne grupe odgovorne za nasilje izašle pred lice pravde, piše AA. 

Osmani je istakla da se novi izbori u opštinama na sjeveru Kosova mogu organizovati u skladu sa sadašnjim ustavnim i zakonskim okvirom i u tom kontekstu je dodala da treba obezbijediti demokratsko učešće građana koji žive u ove četiri severne opštine.

Tokom susreta sa Eskobarom i Lajčakom, Osmani je naglasila značaj jačanja saveza sa SAD-om i EU-om, u ispunjavanju zajedničkih ciljeva na evroatlantskom putu i ​​jačanju međunarodnog subjektiviteta Kosova.

Izlasnici SAD-a I EU-a sinoć su se sastali I sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem kojem su predložili tri elementa za izlazak iz krize, deeskalaciju situacije na terenu, brzo organizovanje novi izbori na sjeveru i povratak dijalogu i procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Američki izaslanik Eskobar u obraćanju medijima je rekao da među međunarodnim partnerima postoji jedinstvo u zahtjevima koji su kosovskoj strani postavljeni posljednjih dana.

Lajčak i Eskobar će danas u Prištini razgovarati i sa predstavnicima kosovske opozicije, Srpske liste i civilnog sektora, a potom će otputovati za Beograd.

komentari (0)