Predsjednik Albanije nije izabran ni u drugom krugu izbora

Region 24.05.2022, 09:24
Predsjednik Albanije nije izabran ni u drugom krugu izbora
© AA

Drugi krug izbora za predsjednika Albanije, koji je održan u ponedjeljak naveče, završen je neuspješno nakon što stranke nisu predložile nijednog kandidata.

U drugom krugu kandidata nisu ponudili ni vladajuća Socijalistička partija Edija Rame, a ni opoziciona Demokratska stranka.

Prema podacima Odbora za pravna pitanja, javnu upravu i ljudska prava pri albanskom parlamentu, 22. maja Skupštini nije podnijeta nijedna kandidatura za funkciju predsjednika.

Podsjetimo, prvi krug predsjedničkih izbora istekao je 16. maja bez zvaničnih kandidata, jer poslaničke grupe u albanskom parlamentu nisu predale kandidature.

Prema Ustavu Albanije, postupak za izbor predsjednika počinje najkasnije 60 dana prije isteka prethodnog predsjedničkog mandata. Kandidata za predsjednika Skupštini predlaže grupa od najmanje 20 poslanika.

U Albaniji predsjednika bira Skupština u pet krugova glasanja. U prva tri potrebno je da za kandidata glasa tri petine poslanika, odnosno 84, dok je u posljednja dva kruga potrebno da glasa 71 poslanik.

Mandat aktuelnog predsjednika Ilira Mete ističe 24. jula, piše AA.

komentari (0)