Protesti u Prištini zbog neliberalizacije viznog režima

Građani su izašli na protest biciklima, držeći zastavu Kosova, okruženu bodljikavom žicom, predstavljajući tako izolovano Kosovo

Region 24.06.2022, 14:31 27.06.2022, 14:11
Protesti u Prištini zbog neliberalizacije viznog režima
© AA

Mali broj građana izašao je na protestni marš sa zahtjevom za liberalizaciju viznog režima za građane Kosova od Evropske unije. 

Građani su izašli na protest biciklima, držeći zastavu Kosova, okruženu bodljikavom žicom, predstavljajući tako izolovano Kosovo. Oni su marširali od trga "Zahir Pajaziti" do zgrade Vlade Kosova.

Jedan od organizatora ovog protesta, aktivista civilnog društva, Gazmir Raci rekao je da se protestuje za elementarno pravo slobode kretanja.

Raci je kazao da su građani Kosova i jučer nastavili da budu kažnjavani od strane Evropske unije, ne preduzimajući nijedan korak ka liberalizaciji viznog režima za posljednju izolovanu državu na evropskom kontinentu.

- Kosovo više nije opasnost za Evropsku uniju jer smo već izgubili omladinu. Naš potencijal, naši radnici su otišli ​u glavne zemlje Evropske unije i ostali smo mi od kojih neki imaju vize u pasošima, ali i dalje imamo problema sa putovanjima zbog velike birokratije, naglasio je Raci.

On je rekao da je grupa "Meraklije bicikla", čiji je on dio, ove godine izgubila dva važna biciklistička događaja, u Briselu i u Sloveniji, zbog izdavanja viza.

Na protestu su bile i dvije zastupnice Skupštine Kosova, Rrezarta Krasniqi iz Demokratskog saveza Kosova i Time Kadriaj iz Alijanse za budućnost Kosova.

Kosovari su se nadali da će se juče, tokom sastanka lidera Evropske unije i zapadnog Balkana biti razgovarano o liberalizaciji viznog režima za Kosovo, ali se to nije dogodilo.

Prvog dana ovog samita, predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da se kosovski građani osjećaju diskriminisanim, uprkos tome što su najproevropski orijentisani narod i ispunjavaju sve kriterijume već četiri godine.

- Ovo je velika nepravda. Kosovo je uradilo svoj dio posla, sada ste vi na redu, istakla je Osmani.

komentari (0)