Rama: Albanija će legalizovati kanabis u medicinske svrhe

Region 07.04.2022, 14:19
Rama: Albanija će legalizovati kanabis u medicinske svrhe
© AA

Albanija će omogućiti zakonsko korištenje kanabisa u medicinske svrhe, potvrdio je u četvrtak albanski premijer Edi Rama.

Rama je na konferenciji za novinare govorio o rezultatima inicijative "Nacionalno savjetovanje", kroz koju je nekoliko mjeseci od građana traženo da daju mišljenje o različitim temama.

- Nastavićemo kako građani kažu. Apsolutno ćemo legalizovati kanabis za medicinsku upotrebu i otvorićemo novi front u cilju ekonomskog i tehnološkog rasta. Nemamo dilemu oko toga. Šta su građani rekli, to će biti urađeno i o tome nema rasprave, rekao je Rama.

Prema podacima Vlade Albanije, 61 posto ispitanika izjasnilo se da bi trebalo dozvoliti uzgoj, preradu i izvoz kanabisa u medicinske svrhe pod kontrolom države, dok je 29 posto bilo protiv.

Oko 20 evropskih država danas omogućava zakonsko korištenje kanabisa u medicinske svrhe, u regionu su to Slovenija, Hrvatska i Sjeverna Makedonija.

Rama smatra da je inicijativa "Nacionalno savjetovanje" izvanredan proces kojim je intenzivirana komunikacija sa građanima. U procesu, koji je sproveden u periodu januar – mart ove godine, učestvovalo je 563.195 građana koji su upitnik popunjavali putem pošte, online, kao i na štandovima postavljenim u gradovima širom Albanije.

Vlada Albanije je kroz inicijativu “Nacionalno savjetovanje” imala za cilj da putem upitnika dobije mišljenje građana o raznim pitanjima vezanim za ekonomiju, vanjsku politiku, zapošljavanje, borbu protiv kriminala i druge oblasti, piše AA.

komentari (0)