Rama povodom Dana žalosti u Srbiji: "Ovo trenutak kada EU i SAD moraju jasno odlučiti da li će podići demokratsku uzbunu na najviši nivo"

Albanski premijer Rama opisao je odluku Beograda o žalosti za pripadnicima oružane grupe koja je ubila jednog kosovskog policajca i koju su neutralisale snage bezbjednosti Republike Kosovo, kao najgori signal koji Srbija može poslati regionu i evroatlanskoj zajednici.

Region 27.09.2023, 10:57 03.10.2023, 10:05
Rama povodom Dana žalosti u Srbiji: "Ovo trenutak kada EU i SAD moraju jasno odlučiti da li će podići demokratsku uzbunu na najviši nivo"
© AA

Albanski premijer Edi Rama reagovao je danas na proglašenje "nacionalne žalosti" širom Srbije zbog ubistva četiri pripadnika oružane grupe koji su ubijeni na sjeveru Kosova. 

U svom postu na Twitter nalogu, Rama je naveo da je proglašavanje nacionalne žalosti u Srbiji za četiri srpska pripadnika oružane grupe ubijene na Kosovu ne samo nepravedno i neprihvatljivo, već i za osudu svim riječima i sredstvima kojima raspolaže evroatlantska zajednica. 

Albanski premijer Rama opisao je odluku Beograda o Danu žalosti za pripadnicima oružane grupe koja je ubila jednog kosovskog policajca i koju su neutralisale snage bezbjednosti Republike Kosovo, kao najgori signal koji Srbija može poslati regionu i evroatlanskoj zajednici. Rama je naglasio da bi Srbija "trebala da pokrene ozbiljnu istragu protiv pripadnika ove zločinačke organizacije". 

- Ovo je trenutak kada Srbija mora jasno i čvrsto da odluči da li će biti sa Evropom i demokratskim svijetom 21. vijeka ili sa sjenkom sebe sa kraja 20. vijeka; da li će biti sa vrijednostima i principima Evropske unije i evroatlantske zajednice ili sa duhovima i zločinima njene neslavne prošlosti 90-ih godina; da li će biti sa evropskim sutra svoje nevine djece ili sa jučerašnjim krivcima za ubilački i samoubilački nacionalizam, napisao je Rama na svom Twitter nalogu. 

Dodao je kako je ovo trenutak kada " Evropska unija i Sjedinjene Države moraju jasno i odlučno da odluče da li će podići demokratsku uzbunu na najviši nivo kako bi zaustavili eskalaciju sukoba na sjeveru Kosova, koji je od 1999. ušao u najopasniju fazu ili će nastaviti da održavaju Dijalog za normalizaciju i posvećenost KFOR-a na istom nivou koji je sada potpuno nedovoljan!".

- Ovo drugo danas je prilično nepoželjno, ali sutra može postati sasvim neopravdano, jer sutra može biti kasno. Stoga je apel Albanije velikim prijateljima i strateškim saveznicima Zapadnog Balkana: Ne ostavljajte današnju akciju za sutra! Ovo je trenutak kada i Kosovo mora veoma ozbiljno da razmisli i da se jasno odluči da li će nastaviti svojim tokom akcije odvojeno od svojih nezamenljivih prijatelja i svojih neospornih saveznika ili će djelovati u skladu i razumijevanju sa evroatlantskom zajednicom, ostvariti najveći cilj u historiji nakon pobjede u ratu i proglašenja nezavisnosti, konačnog priznanja kao države članice ove zajednice! Svi drugi putevi osim ovog drugog su putevi iluzija sa bolnim završetkom, koji Kosovo odvode od glavnog cilja, naveo je Rama. 

komentari (0)