Scholz: Sporazum između Prištine i Beograda podrazumijeva priznanje Kosova

Nakon sastanka dva premijera su održala konferenciju za novinare na kojoj je rečeno da se osim o bilateralnim odnosima dvije zemlje, razgovaralo o evropskoj perspektivi Kosova, liberalizaciji viza za Kosovo, kao i jasnoj poziciji Kosova prema ruskom napadu na Ukrajinu na strani međunarodne zajednice i EU

Region 10.06.2022, 13:26
Scholz: Sporazum između Prištine i Beograda podrazumijeva priznanje Kosova
© AA

Njemački kancelar Olaf Scholz nakon sastanka sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem poručio je da politički sporazum između Prištine i Beograda podrazumijeva priznanje Kosova, jer je nezamislivo da dvije države koje jedna drugu ne priznaju budu članice Evropske unije. 

Kurti je Scholza dočekao na prištinskom međunarodnom aerodromu, a potom mu je priređena državna ceremonija ispred Vlade Kosova. Povodom posjete Scholza ulice glavnog grada su okićene njemačkim i kosovskim zastavama.

Nakon sastanka dva premijera su održala konferenciju za novinare na kojoj je rečeno da se osim o bilateralnim odnosima dvije zemlje, razgovaralo o evropskoj perspektivi Kosova, liberalizaciji viza za Kosovo, kao i jasnoj poziciji Kosova prema ruskom napadu na Ukrajinu na strani međunarodne zajednice i EU.

Njemački kancelar poručio je da je za Kosovo važno da dijalog sa Srbijom, kojim posreduje EU, krene napred, te da je u ovakvim vremenima, vrijednost bezbjednosti i slobode još jedan razlog više da Kosovo i Srbija putem sveobuhvatnog i održivog sporazuma pronađu političko rješenje koje bi doprinijelo regionalnoj stabilnosti.

- Dijalog je put koji Kosovu na dalje otvara evropsku perspektivu, konstruktivan stav u tom dijalogu je u interesu svih građana na Kosovu. Politički sporazum između dvije zemlje je važan uslov za investiranje i nova radna mjesta, a time i za perspektivu mladih na Kosovu. Jasno je da sporazum na kraju treba da riješi i pitanje priznanja Kosova jer je nezamislivo da dvije države koje jedna drugu ne priznaju budu članice EU, kazao je Scholz, dodavši da Njemačka u potpunosti podržava specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Scholz je kazao da Njemačka radi sa evropskim partnerima na liberalizaciji viznog režima za kosovske građane, s obzirom da je Kosovo ispunilo sve tražene uslove.

Također je istakao da mu je Zapadni Balkan prioritet, te najavio je da će na jesen sazvati konferenciju Berlinskog procesa u Berlinu. Kako je kazao region treba da napreduje i da sklopi važne sporazume o slobodi kretanja ljudi i priznanju profesionalnih diploma. Naveo je da je članstvo država Zapadnog Balkana u EU realno, ali da je taj put za neke zemlje sporiji, a za neke brži zbog ispunjenja neophodnih uslova.

Kurti je rekao da smatra da, iako je sva pažnja zbog rata usmerena na Ukrajinu, fokus treba da bude jednak i na Ukrajinu i na Zapadni Balkan.

- Uvjerio sam kancelara da u skladu sa obećanjima i evropskom perspektivom radimo na ispunjavanju neophodnih reformi za integraciju u Evropsku uniju. Zahtjev za podršku Njemačke za članstvo Kosova u Vijeću Evrope naišao je na puno razumijevanje. Nastavićemo sa našim težnjama za statusom kandidata u Evropskoj uniji, gdje planiramo da apliciramo krajem ove godine, kazao je kosovski premijer.

Kurti je istakao da su njemački vojnici iz sastava KFOR-a na Kosovu prisutni od oslobođenja 12. juna 1999. godine, te da za 23 godine nije bilo nijednog incidenta sa njemačkim vojnicima.

Kurti je naglasio da je prisustvo NATO-a na Kosovu neophodno, ali da “to ne znači da mi ne radimo na jačanju naših bezbjednosnonih snaga”.

- Prisustvo NATO-a na Kosovu je neophodno, dok Kosovo ne postane članica NATO-a, kazao je Kurti.

Njemački kancelar je svoju prvu regionalnu mini turneju započeo u Prištini, a nastavlja je danas poslijepodne posjetom Srbiji. Scholz će potom posjetiti Grčku, Sjevernu Makedoniju i Bugarsku.

komentari (0)