Sjeverna Makedonija će u augustu proglasiti krizno stanje u energetskom sektoru

Bekteshi je na konferenciji za novinare naglasio da njegova zemlja neće plaćati kupovinu prirodnog gasa iz Rusije u rubljama i da će država slijediti zapadnu politiku

Region 22.07.2022, 15:54 25.07.2022, 13:59
Sjeverna Makedonija će u augustu proglasiti krizno stanje u energetskom sektoru
© AA

Ministar ekonomije Sjeverne Makedonije Kreshnik Bekteshi izjavio je u petak da to ministarstvo u augustu planira proglasiti krizno stanje u energetskom sektoru. 

Bekteshi je na konferenciji za novinare naglasio da njegova zemlja neće plaćati kupovinu prirodnog gasa iz Rusije u rubljama i da će država slijediti zapadnu politiku, piše AA. 

Kazao je da će ministarstvo uspostaviti komisiju za energetsku krizu kako bi se osigurala finansijska sredstva kompanijama za narednu grejnu sezonu, koja će prema prognozama biti jedna od najtežih do sada.

- Situacija je ozbiljna i nepredvidiva i imaćemo do sada najtežu zimu, rekao je Bekteshi.

Dodao je da će Sjeverna Makedonija u budućnosti slijediti politiku EU u kontekstu kupovine energenata iz Rusije.

- Naravno da se to može platiti u rubljama, ali naš cilj kao zemlje je da se u potpunosti integrišemo i postanemo članica EU i mi ćemo slijediti zapadnu politiku i naravno kada budemo slijedili takve politike, moramo se zajedno nositi s dobrim i lošim, izjavio je ministar ekonomije Sjeverne Makedonije.

komentari (0)