Sjeverna Makedonija: Ministar zdravstva Venko Filipče podnio ostavku

Region 10.09.2021, 23:43
Sjeverna Makedonija: Ministar zdravstva Venko Filipče podnio ostavku
© AA

Ministar zdravstva Sjeverne Makedonije Venko Filipče podnio je ostavku iz moralnih razloga nakon požara u modularnom COVID centru u Tetovu gdje je 14 ljudi izgubilo život.

Na konferenciji za novinare, ministar Filipče je još jednom izrazio žaljenje i rekao da je podnio pismenu ostavku premijeru Sjeverne Makedonije Zoranu Zaevu.

- Posljednja tragedija u Tetovu jako me je pogodila, jako mi je žao žrtava, saosjećam sa njihovim porodicama. Ne postoji riječ koja bi to opisala niti način da se nadoknadi gubitak. Dame i gospodo, kao ljekar i ministar, imam integritet. Stoga sam danas iz moralnih razloga ponudio pismenu ostavku premijeru Zoranu Zaevu", rekao je Filipče.

Ostavku je, osim njega, podnio i zamjenik ministra zdravstva Ilir Hasani, koji je na društvenim mrežama napisao da je ostavka najmanji čin koji može da učiniti u ovom trenutku kako bi ispoštovao žrtve, povrijeđene, javnost i sebe.

Ostavke su podnijeli i direktor tetovske bolnice i direktor ekonomskih poslova te bolnice, javlja AA.

U požaru koji je izbio u srijedu uveče, 8. septembra, u centru u kome se liječe pacijenti sa COVID-19 u Tetovu poginulo je 14 ljudi, dok je 12 povrijeđeno.

Institucije zemlje još istražuju slučaj, dok je Vlada Severne Makedonije najavila da će ovih dana doći njemački stručnjaci iz Savezne forenzike (Bundeskriminalamt) koji će pomoći u istrazi katastrofe u Tetovu.

Vlada Sjeverne Makedonije je zbog tragedije u Tetovu proglasila trodnevu žalost u zemlji.

komentari (0)