Sjeverna Makedonija počela sa uštedom električne energije: Bez reklama, rasvjeta, osvjetljenja spomenika...

Bekteši je napomenuo da su date samo preporuke koje treba poštovati za uštedu energije za domaćinstva i kompanije, dok određene odgovornosti padaju na institucije

Region 17.08.2022, 10:53
Sjeverna Makedonija počela sa uštedom električne energije: Bez reklama, rasvjeta, osvjetljenja spomenika...
© AA

U Sjevernoj Makedoniji, vlasti su najavile da će biti implementiran niz mjera za uštedu energije, koje će biti na snazi ​​od 1. septembra 2022. do 31. marta 2023. godine. Mjere uključuju ograničenja poput gašenja dekorativne rasvjete na fasadama svih javnih zgrada i spomenika kulture, stepena klimatizacije, te gašenja računara po završetku rada.

Ministar ekonomije Krešnik Bekteši i generalni direktor Sjevernomakedonskih elektrana (AD ESM) Vasko Kovačevski dali su informacije o nizu mjera koje treba provesti za uštedu električne energije na konferenciji za novinare koju su održali u zgradi vlade u glavnom gradu Skoplju.

Prognoze su da će Evropa preživjeti jednu od najtežih zima u energetskom smislu

Bekteši je naveo da usvojene mjere imaju za cilj smanjenje potrošnje električne energije u domaćinstvima i preduzećima, posebno u javnim ustanovama, prije zimskih mjeseci i rekao: „Kao što smo ranije spomenuli i upozoravali, prognoze su da će ne samo naša zemlja, već i svi zemlje u regionu i Evropi preživjeti jednu od najtežih zima u energetskom pravcu.”

Bekteši je napomenuo da su date samo preporuke koje treba poštovati za uštedu energije za domaćinstva i kompanije, dok određene odgovornosti padaju na institucije.

Sankcije će biti uvedene ako se ciljevi ne ostvare

Ističući da je očekivani cilj smanjenje potrošnje energije za 15 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, Bekteši je rekao da "ukoliko se taj cilj ne postigne, na državu će se primijeniti sankcije predviđene posebnom odlukom Vlade".

Od 1. septembra 2022. do 31. marta 2023. godine u zemlji svi rukovodioci javnih ustanova na centralnom nivou dužni su da preduzmu odgovarajuće mjere za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije, piše AA. 

Mjere uključuju gašenje dekorativne rasvjete na fasadama svih javnih zgrada i spomenika kulture, ograničavanje upotrebe klima uređaja u javnim ustanovama na 27 stepeni tokom ljeta i 20 stepeni tokom zime, gašenje računara na kraju rada , i još mnogo toga. 

komentari (0)