Sjeverna Makedonija ruši bugarsku vladu?

Bugarska predstavlja jedinu prepreku početka pregovora Skoplja sa Evropskom unijom dok Sofija pokretanje pregovora uslovljava rješavanjem pitanja makedonskog nacionalnog identiteta i historije

Region 09.06.2022, 12:47 09.06.2022, 12:54
Sjeverna Makedonija ruši bugarsku vladu?
© AA

Bugarska vlada koju vodi Kiril Petkov u najvećoj je krizi od formiranja, jer je koalicioni partner ITN koju predvodi Slavi Trifonov, istupila iz koalicije tvrdeći da kabinet vodi zemlju u bankrot.

- Za nas više nema mjesta u ovoj koaliciji, kazao je lider stranke ITN Slavi Trifonov, ističući da njegovih 25 poslanika napušta koaliciju na čijem se čelu nalazi premijer Kiril Petkov.

Kao jedan od razloga,za napuštanje koalicije, piše RTS, Trifonov navodi pristanak bugarskog premijera na pregovore Sjeverne Makedonije sa Evropskom unijom.  Premijer Petkov je, reagujući na izlazak ITV-a iz koalicije, naveo da je za Bugarsku, u ovom trenutku, najbolje da zadrži manjinsku vladu s čim se ne slažu njegov prethodnik Bojko Borisov i niz manjih stranaka.

Podsjetimo, Bugarska predstavlja jedinu prepreku početka pregovora Skoplja sa Evropskom unijom dok Sofija pokretanje pregovora uslovljava rješavanjem pitanja makedonskog nacionalnog identiteta i historije.

komentari (0)