Sjeverna Makedonija ulazi u energetsku krizu: Moguća povećanja cijene električne energije

Sjeverna Makedonija, koja je za mjesec dana pozajmila 15 miliona eura iz evropske mreže, mogla podnijeti zahtjev za mjere poput povećanja cijene električne energije i ograničenja korištenja.

Region 25.10.2021, 10:54
Sjeverna Makedonija ulazi u energetsku krizu: Moguća povećanja cijene električne energije
© Internet/Ilustracija

Sjeverna Makedonija, koja troši dvostruko više električne energije nego što trenutno proizvodi, suočava se s prijetnjom nestanka struje zbog svjetske energetske krize.

Državni Operator prenosnog sistema električne energije (MEPSO) u Sjevernoj Makedoniji do sada je dobio četiri opomene zbog učitavanja u sistem bez prethodne najave iz evropske mreže, iz koje ta zemlja isporučuje polovinu potrebne struje. Prema pisanjima štampe te zemlje, navodi se da bi Sjeverna Makedonija, koja je za mjesec dana pozajmila 15 miliona eura iz evropske mreže, mogla podnijeti zahtjev za mjere poput povećanja cijene električne energije i ograničenja korištenja.

Navodi se da se Sjeverna Makedonija, koja evropskoj mreži plaća oko 200 eura po megavat-satu, u sadašnjim uslovima zadužuje u prosjeku 1,2 miliona eura dnevno za korištenje električne energije u inostranstvu. Kako se navodi, Operator prenosnog sistema u Sjevernoj Makedoniji je od vlade zatražio finansijsku podršku od 30 miliona eura za plaćanje struje kupljene u inostranstvu i za podršku elektranama koje trenutno imaju problema.

komentari (0)