Tegeltija: BiH treba da se pridruži Otvorenom Balkanu

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je ocijenio da je Otvoreni Balkan potreban poslovnoj zajednici i građanima BiH, jer im je potrebno da imaju slobode kao i EU

Region 02.09.2022, 11:28 05.09.2022, 11:25
Tegeltija: BiH treba da se pridruži Otvorenom Balkanu
© AA

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija istakao je danas da je potrebno da se Bosna i Hercegovina pridruži Otvorenom Balkanu, jer je to potrebno poslovnoj zajednici. 

- U Ohridu prije tri mjeseca sam rekao da se nadam da je to posljednji put da ja govorim kao gost, ali eto opet sam gost. Ili se samiti Otvorenog Balkana održavaju često, ili su blokade u BiH još prejake kada je u pitanju ovaj proces, rekao je Tegeltija i dodao da su u BiH blokade ponekad "veoma, veoma jake".

Kazao je da su poslovnoj zajednici potrebne one slobode koje ima poslovna zajednica u Evropskoj uniji, piše AA. 

Tegeltija je poručio da je na samit u Beogradu došao u ime poslovne zajednice i građana kojima Otvoreni Balkan može donijeti samo dobro.

- Danas taj proces blokiraju samo dva čovjeka, ali i to će proći, izbori svakako dolaze, istakao je Tegeltija.

Ocijenio je da zemlje Otvorenog Balkana traže rješenja za sebe i svoje države, ali i za region.

Tegeltija je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerima Albanije i Sjeverne Makedonije Ediju Rami i Dimitru Kovačevskom što drže otvorena vrata za BiH i Crnu Goru.

- Ne postavljate političke uslove, nemate želje da nam mijenjate Ustav kao neki i imate želju da BiH bude dio Otvorenog Balkana, rekao je Tegeltija.

U Beogradu se danas održava Samit lidera Otvoreni Balkan kojem osim članica inicijative Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, prisustvuju i predstavnici Turkiye, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Mađarske.

komentari (0)