U Albaniji od danas zabrana upotrebe plastičnih kesa

Albanske vlasti navode da će u vezi sa inicijativom nekoliko institucija vršiti kontrole kako bi se poštovale zakonske izmjene

Region 01.06.2022, 13:11
U Albaniji od danas zabrana upotrebe plastičnih kesa
© AA

U Albaniji je danas, nakon zakonskih izmjena, stupila na snagu inicijativa o zabrani upotrebe plastičnih kesa. 

Izmjene i dopune zakona "O integrisanom upravljanju otpadom" kojim se zabranjuju plastične kese za jednokratnu upotrebu, odobrio je albanski parlament 17. marta ove godine, a stupile su na snagu 1. juna.

Zakonske izmjene predviđaju zabranu proizvodnje, uvoza i prometa plastičnih kesa, kao i okso-razgradivih ili okso-biorazgradivih plastičnih vrećica.

Albanske vlasti navode da će u vezi sa inicijativom nekoliko institucija vršiti kontrole kako bi se poštovale zakonske izmjene.

Svrha inicijative je zaštita životne sredine i zdravlja ljudi od posljedica neograničene upotrebe plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, koji prema institucijama fokusiranim na zaštitu okoliša imaju negativan uticaj na okolinu.

Institucije u Albaniji procjenjuju da će zabrana korištenja plastičnih u velikoj mjeri smanjiti negativan uticaj plastičnog otpada na kvalitet životne sredine i zdravlje ljudi, piše AA. 

komentari (0)