U Beogradu promovisane ljepote turskog grada Burse

Generalni sekretar Turksoya Dusen Kasienov je rekao kako ova organizacija ima za cilj uspostaviti bratske i prijateljske odnose između članica, istražiti zajedničku kulturu, jezik, historiju, umjetnost i običaje te ih razviti i prenijeti budućim generacijama.

Region 13.01.2022, 09:06
U Beogradu promovisane ljepote turskog grada Burse
© AA

U Beogradu, glavnom gradu Srbije, promovirane su ljepote turskog grada Burse, koji je izabran za Prijestolnicu turkijskog svijeta 2022. godine. 

Događaju u Beogradu prisustvovali su zamjenik kulture i turizma Republike Turske Ahmet Misbah Demircan, gradonačelnik Burse Alinur Aktas i delegacija, pomoćnik ministrice kulture i informisanja Srbije Stanko Blagojević i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Posebno veliko interesovanje privukla su jela svojstvena Bursi, ukrašavanje keramike, pravljenje slastica tradicionalnom metodom, kao i predstava "Hadživat i Karađoz".

Radojičić je rekao kako, kada ga je ambasador Turske u Beogradu Hami Aksoy obavijestio da pripremaju ovaj događaj, nije znao kakav je grad Bursa.

Ipak, dodao je kako je iz videozapisa, fotografija i prezentacija shvatio da je riječ o veoma lijepom gradu.

Istakao je kako Beograđanima žele na što ljepši način predstaviti Bursu, te dodao da su kultura, historija i ekonomija, među stvarima koje Bursu čine posebnom.

Uvjeren je kako će Bursa, koja je proglašena za Prijestolnicu turkijskog svijeta 2022. godine, biti predstavljena na najljepši način.

Radojičić je rekao kako će zahvaljujući ovoj promociji Bursa biti predstavljena na ljepši način i da će privući dodatnu pažnju.

Ukazao je na činjenicu kako je intenziviranjem saradnje predsjednika dviju zemalja, intenzivirana i saradnja gradova.

Cilj je, kazao je Radojičić, proširiti tu saradnju i među narodima, zbog čega će novim projektima moći pokazati koliko su bliski jedni drugima.

Gradonačelnik Burse Aktas rekao je kako je doputovao na poziv ministrice kulture i informisanja Srbije Maje Gojković, a prisustvovat će i događajima u Novom Sadu, koji je Evropska prijestolnica kulture 2022.

Aktas je rekao kako su sticanju naziva Prijestolnice turkijskog svijeta u 2022. godini, koji je dodijeljen Bursi, značajno doprinijeli ministar kulture i turizma Republike Turske Mehmet Nuri Ersoy i njegov tim.

Dodao je kako su spremni na jačanje saradnje sa srbijanskim kolegama na obostranim kulturološkim utjecajima Novog Sada i Burse.

- Ova organizacija, koja na jednom mjestu okuplja Bursu, Prijestolnicu turkijske kulture u 2022. godini i jedan od najljepših gradova u Turskoj, te najveći i glavni grad u Srbiji Beograd, bit će povod za mnoge lijepe stvari, rekao je Aktas.

Aktas je kazao kako je Bursa uvijek pridavala važnost historiji.

- Bursa ima historiju dugu oko 8.500 godina. Zbog toga što su tu živjele razne civilizacije, ostavljen je njihov trag u Bursi, kako s aspekta gastronomije, tako i kulture, historije i prirodnih ljepota što prepoznaju i turisti, rekao je Aktas.

Dodao je kako Bursa predstavlja i Balkan.

- Na stotine, hiljade porodica iz Bugarske, Grčke, Srbije, Bosne i Hecegovine, Albanije te Sjeverne Makedonije su migrirale u Bursu, rekao je Aktas.

Dodao je kako su odnosi između Turske i Srbije u posljednje vrijeme na najvišem nivou.

Generalni sekretar Turksoya Dusen Kasienov je rekao kako ova organizacija ima za cilj uspostaviti bratske i prijateljske odnose između članica, istražiti zajedničku kulturu, jezik, historiju, umjetnost i običaje te ih razviti i prenijeti budućim generacijama.

Kaseinov je rekao kako se saradnja između Turksoya i Srbije konstantno razvija.

- Memorandum o razumijevanju koji je potpisan u aprilu između naše organizacije i Ministarstva kulture i informisanja Srbije dao je novu dimenziju ovoj saradnji, rekao je Kaseinov.

Zamjenik ministra kulture i turizma Republike Turske Ahmet Misbah Demircan kazao je kako je Bursa, nakon Istanbula, jedan od gradova koji najviše govore o historiji Turske, Anadolije i turkijske kulture.

- Prvi put sam u Beogradu. Veoma je lijep grad. Lijepa je i njegova moderna strana. Kad pogledamo cjelokupnu balkansku teritoriju, zbog ove kulturološke bliskosti, osjećamo se kao kod kuće, rekao je Demircan.

Istakao je kako je u 2019. godini, odnosno prije pandemije COVID-19, Tursku posjetilo oko 300.000 turista iz Srbije, a Srbiju oko 50.000 turskih posjetilaca.

- Ove godine, uprkos pandemiji, Tursku je posjetilo 220.000 posjetilaca iz Srbije, a oko 50.000 naših građana posjetilo je Srbiju, rekao je Demircan.

Vjeruje kako turizam ima značajnu ulogu u jačanju ekonomije.

Dodao je kako je cilj posjetiti i Novi Sad, piše AA. 

komentari (0)