U Srbiji otvorena izložba fotografija "Pozdravi iz Ukrajine"

Region 26.07.2022, 09:11
U Srbiji otvorena izložba fotografija "Pozdravi iz Ukrajine"
© AA

 Izložba fotografija "Pozdrav iz Ukrajine", posvećena ratu u Ukrajini, otvorena je večeras u centru Beograda uz prisustvo ambasadora Ukrajine Volodimira Tolkača i ambasadora Turkiye Hamija Aksoya.

Tolkač je istakao da se danas ne brani samo Ukrajina jer rusko rukovodstvo nije čak ni pokušalo da sakrije da Ukrajinu smatra samo korakom za dalju invaziju na Zapad.

Dodao je da o tome svjedoči "sistemsko podmićivanje stranih političara" i Putinovi "plesovi na svadbama u evropskim prestonicama" nakon prve faze rata.

Tolkač je naveo da su gas i nafta su postali oružje kojim se puca na sve evropske zemlje, pa i na hranu.

Predočio je da je ubijen svaki peti civil koji je ostao u Buči tokom kratke ruske okupacije, da je na većinu njih pucano nakon mučenja i da je to je slučaj i u ostalim ukrajinskim gradovima.

"Napadač i silovatelj nikada se neće zaustaviti ako mu se prepustite, ići će dalje. Pružajući otpor silovatelju iz Kremlja, Ukrajinci ne brane samo sebe, oni brane Evropu, uključujući i Srbiju", rekao je Tolkač.

Istakao je da je neprijatelj napao Ukrajinu 2014. godine jer želi da uništi Ukrajinu, "isto kao što je 300 godina uništavao ukrajinski jezik, prisvajao ukrajinsku istoriju i kulturu".

"Stoga ćemo se i dalje oružjem braniti od ubica i silovatelja. Nas ima 40 miliona i želimo da postojimo. Poslednji pokušaji da nas uvjere u mogućnost dogovora uništeni su raketama ispaljennim u subotu u Odesi, nakon što su postignuti sporazumi da se nahrani svijet i omogući izvoz žitarica" rekao je Tolkač.

Istakao je da više od 80 odsto Ukrajinaca nije spremno ni na kakav mir ni po cijenu teritorijalih ustupaka, i da više od 90 odsto njih vjeruje u pobjedu.

"Oni su došli da nas denacifikuju. To je za Ukrajince nerazumljiva riječ. Izgleda da pljačkanje kuća, krađa telefona, kompjutera, frižidera, veš-mašina predstavlja denacifikaciju na Putinov način", rekao je Tolkač.

Rekao je da je izložba u Beogradu prilika da se vide "zločini Putinovog neonacističkog režima".

"Ponosni Srbi imaju pravo da vide pravo lice Ruske Federacije, da shvate prijetnju koju ona predstavlja po cijelo čovječanstvo kako bi pomogli Ukrajini da zaštiti sebe, Evropu, samim tim i Srbiju", rekao je Tolkač.

Predstavnica Inicijative mladih za ljudska prava Stefana Bojović istakla je da vođeni ruskom propagandnom mašinerijom, uz pomoć fabrikovanih video snimaka dostupnih na Telegram kanalima, mejnstrim mediji kao i u slučaju sukoba devedesetih, ponovo polaze od premise "a šta su oni nama uradili" i time umanjuju stradanja ukrajinskih civila.

"Još od početka rata u Ukrajini ovdašnji mejnstrim mediji licitiraju brojevima raseljenih unutar Ukrajine, raseljenih građana Ukrajine po Evropi i brojevima mrtvih. Kao i u slučajevu ratova u jugoslovenskim republikama žrtve svode na 'naše' i 'njihove' kao da one mogu biti brojevi - naši i njihovi", rekla je Bojović.

Ona je zaključila da je izložba zato i postavljena da bi se fokus pomjerio na ljude koji stradaju u Ukrajini i na njihov svakodnevni život.

Izložba fotografija "Pozdrav iz Ukrajine" biće otvorena do 25. avgusta.

Izvor: AA

komentari (0)