U Zagrebu počela masovna vakcinacija

Osim u Zagrebu, masovno vakcinisanje bit će pokrenuto i u ostalim hrvatskim opštinama, s obzirom da je Ministarstvo zdravstva najavilo kako će u Hrvatsku u ovoj sedmici doći nešto manje od 100.000 doza, a do kraja četvrtog mjeseca oko 490.000 doza vakcina...

Region 07.04.2021, 10:36
U Zagrebu počela masovna vakcinacija
© Anadolija

Povodom Svjetskog dana zdravlja, na Zagrebačkom velesajmu počela je treća faza vakcinisanja građana protiv koronavirusa.

Nakon testnog početka vakcinisanja građana jučer, pri čemu je trebalo biti cijepljeno 500 građana, danas je u 6. paviljonu Zagrebačkog velesajma počelo masovnije vakcinisanje stanovnika glavnog grada Hrvatske, javlja Anadolija. 

S obzirom na loš odziv građana na testno vakcinisanje jučer, cijepilo se preko 60 od 500 pozvanih, Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) Dr. Andrija Štampar uputio je danas ukupno 5.000 poziva, a očekuje se kako će se odazvati oko 1.500 građana. NZJZ Dr. Andrija Štampar ima pripremljenih 30.000 doza vakcina, a očekuje se kako će broj vakcinisanjih po danu rasti, od 3.000 koliko ih se dnevno očekuje do kraja ovoe sedmice, pa do maksimalnih 5.000 od ponedjeljka, koliko je moguće vakcinisati u jednom danu s obzirom na prostor i osoblje.

Osim u Zagrebu, masovno vakcinisanje bit će pokrenuto i u ostalim hrvatskim opštinama, s obzirom da je Ministarstvo zdravstva najavilo kako će u Hrvatsku u ovoj sedmici doći nešto manje od 100.000 doza, a do kraja četvrtog mjeseca oko 490.000 doza vakcina.

Treća faza vakcinacije  podrazumijeva početak cijepljenja opće populacije, odnosno građana ispod 65 godina, no još uvijek nije u potpunosti završeno vakcinisanje osoba koje spadaju u drugu fazu.

komentari (0)