Ustavni sud Albanije razmatrao odluku o razrješenju predsjednika Mete

Podsjećamo, albanski parlament je 9. juna 2021. godine, na zahtjev vladajuće Socijalističke partije Albanije, izglasao smjenu predsjednika Ilira Mete, uz obrazloženje da je prije i tokom predizborne kampanje za parlamentarne izbore 25. aprila Meta počinio radnje koje su u suprotnosti s Ustavom

Region 02.02.2022, 09:45 02.02.2022, 10:39
Ustavni sud Albanije razmatrao odluku o razrješenju predsjednika Mete
© AA

 Ustavni sud Albanije održao je jučer sjednicu na kojoj se razmatrala odluka albanskog parlamenta o razrješenju predsjednika te zemlje Ilira Mete "zbog ozbiljnog kršenja Ustava". 

Na jučerašnjem višesatnom ročištu, strane u procesu iznijele su svoje tvrdnje i argumente, dok je sljedeća sjednica zakazana za 3. februar.

Predstavnici Predsjedništva Albanije su tokom ročišta podnijeli zahtjev za povlačenje iz suđenja pojedinim članovima Ustavnog suda, što je sud odbio.

Kako navode iz Predsjedništva Albanije, ovaj zahtjev je upućen zbog postojanja sumnje da se "dovodi u pitanje nepristrasnost sudije Ustavnog suda u ovom procesu".

Podsjećamo, albanski parlament je 9. juna 2021. godine, na zahtjev vladajuće Socijalističke partije Albanije, izglasao smjenu predsjednika Ilira Mete, uz obrazloženje da je prije i tokom predizborne kampanje za parlamentarne izbore 25. aprila Meta počinio radnje koje su u suprotnosti s Ustavom.

U zahtjevu se navodi da je "Ilir Meta u kabinetu predsjednika Republike Albanije izgubio ulogu predstavnika nacionalnog jedinstva i moderatora političkog sukoba".

"Predsjednikovi jednostrani ili neuravnoteženi stavovi, posebno oni koji podstiču na nasilje, gubitak neutralne uloge šefa države, koja nije uključena u dnevno-političku igru, ali treba da je iznad strana i osigura demokratsko funkcionisanje institucija, sve su to radnje koje su predsjedniku izgubile atributi šefa države i predstavnika jedinstva naroda", navodi se u izvještaju parlamentarne istražne komisije.

Konačnu odluku o razrješenju predsjednika Mete donosi Ustavni sud.

Prema Ustavu Albanije, odluka Skupštine se šalje Ustavnom sudu koji, kada dokaže krivicu predsjednika Republike, proglašava njegovu smjenu.

Prema Ustavu, predsjednik može biti razriješen zbog teške povrede Ustava i zbog počinjenog teškog krivičnog djela. U slučaju da predsjednik države bude razriješen i mjesto ostane upražnjeno, njegovo mjesto zauzima predsjednik Skupštine Albanije.

Ilira Metu je albanski parlament izabrao 28. aprila 2017. godine za predsjednika države na petogodišnji mandat, dok mu mandat po Ustavu prestaje u julu 2022. godine. piše AA. 

komentari (0)