Veliki požar u Kočanima u Sjevernoj Makedoniji stavljen pod kontrolu

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev je izjavio da su svi ujedinjeni i ulažu maksimalne napore da stave pod kontrolu požare...

Region 03.08.2021, 09:00
Veliki požar u Kočanima u Sjevernoj Makedoniji stavljen pod kontrolu

Veliki požar koji se u ponedjeljak pojavio na planini iznad grada Kočani u istočnom dijelu Sjeverne Makedonije, stavljen je pod kontrolu, izjavio je gradonačelnik Nikolčo Iliev, koji je izašao na teren zajedno sa premijerom Zoranom Zaevim. 

Iliev je izjavio da su dvije kuće izgorjele u požaru, ali je spriječeno njegovo širenje prema centru grada.

- Ostaje da budemo u pripravnosti s vatrogascima kako bismo locirali požar, rekao je Iliev.

On je naveo da se vatra proširila zbog suhe trave i jakog vjetra.

- Zvaničnici će dati više informacija o tome kako je požar buknuo. Najvažnije je da građani znaju da su u sigurnim rukama. Ovo je poruka koju moramo snažno poslati. Učinit ćemo sve što je potrebno, rekao je Iliev.

Dodao je da je na planinskom području u toj regiji aktivan još jedan požar.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev je izjavio da su svi ujedinjeni i ulažu maksimalne napore da stave pod kontrolu požare.

- Devet osoba je udahnulo dim i liječe se u bolnici. Država će pronaći način da nadoknadi materijalnu štetu. Solidarnost u zemlji i cijeli sistem preko Centra za upravljanje krizama i Uprave za zaštitu i spašavanje sa vatrogascima funkcionišu, rekao je Zaev.

On je dodao da je u cijeloj zemlji buknulo ukupno 13 požara i da će u utorak u njihovom gašenju pomoći helikopteri iz Srbije i Bugarske, javlja AA. 

komentari (0)