Vijeće EU dalo zeleno svjetlo za ukidanje viznog režima Kosovu

- Nadamo se da će naša saradnja u ovim oblastima i dalje biti plodonosna, navela je Stenergrad

Region 09.03.2023, 16:49
Vijeće EU dalo zeleno svjetlo za ukidanje viznog režima Kosovu
© AA

Vijeće ministara unutrašnjih poslova 27 zemalja Evropske unije usvojio je danas tekst odluke o putovanju bez viza za nosioce pasoša koje izdaje Kosovo, prenosi Anadolija.

Marija Malmer Stenergard, ministrica za migracije Švedske, zemlje koja je trenutno predsjedavajuća EU, rekla je da je Kosovo uložilo velike napore da poboljša svoju sigurnost i upravljanje migracijama i da svoju viznu politiku uskladi sa politikom EU.

- Nadamo se da će naša saradnja u ovim oblastima i dalje biti plodonosna, navela je Stenergrad.

U saopćenju Vijeća Evropske unije navedeno je da će nova pravila omogućiti vlasnicima kosovskih pasoša da putuju u EU bez vize u periodu od 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana.

- Izuzeće od viznog zahtjeva primjenjivaće se od datuma kada Evropski sistem putnih informacija i autorizacije (ETIAS) počne da funkcioniše ili od 1. januara 2024. godine, šta god nastupi prvo, navodi se u saopćenju i dodaje da nova pravila sada treba da usvoji Evropski parlament prije nego što budu potpisana.

Kosovo je jedina zemlja u regionu Zapadnog Balkani koja nema liberalizaciju viza sa zemljama EU, koje su u Shengen zoni.

komentari (0)