Vučić najavio da će Srbija učestvovati u obnovi gradova u Ukrajini

Region 18.05.2022, 10:25
Vučić najavio da će Srbija učestvovati u obnovi gradova u Ukrajini
© AA

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Ukrajine Volodimira Tolkača i poželio mu dobrodošlicu u Srbiju.

Vučić je izrazio iskreno žaljenje zbog situacije u Ukrajini i upoznao ambasadora Tolkača sa stavovima Vlade Republike Srbije i Savjeta za nacionalnu bezbednost. Naglasio je da je Srbija privržena poštovanju načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta država, kao jednog od osnovnih principa međunarodnog prava sadržanog u Povelji Ujedinjenih nacija, te da u tom smislu uvažava teritorijalni integritet Ukrajine. Naglasio je da je i Srbija izložena neprincipijelnom stavu jednog dijela svijeta kada je u pitanju jednostrano proglašena nezavisnost Kosova i zahvalio Ukrajini na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije.

- Predsjednik Vučić je istakao da je Srbija civilima, izbjeglim iz Ukrajine, obezbijedila najbolje moguće uslove, kao i sva prava na boravišne i radne dozvole, u skladu sa pravilima zemalja Evropske unije, čak i na višem nivou. Predsjednik Vučić je najavio da će uskoro, sa ambasadorom Tolkačom, posjetiti ukrajinske izbjeglice u našoj zemlji, saopšteno je iz Službe za saradnju sa medijima predsjednika Srbije.

Tolkač je zahvalio na humanitarnoj pomoći koju Srbija pruža ugroženim ukrajinskim civilima, kao i na finansijskoj pomoći.

Vučić je najavio da će Srbija učestvovati u obnovi gradova u Ukrajini.

On je naglasio da Srbija i Ukrajina imaju mogućnosti da razvijaju saradnju u različitim sferama od obostranog interesa i naglasio potrebu da se nastavi rad na jačanju ekonomskih odnosa, čim to situacija bude dozvolila, piše AA.

- Predsjednik je ponovio da se Srbija, u skladu sa sopstvenom dosljednom politikom, zalaže za mirno rješavanje sporova, te da u tom smislu podržava sve napore koji su usmjereni na pregovore, dodaje se u saopštenju.

komentari (0)