Vučić: Neće biti izbjegličkih kolona na Kosovu

Region 21.08.2022, 17:03 22.08.2022, 10:31
Vučić: Neće biti izbjegličkih kolona na Kosovu
© AA

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da na Kosovu neće postojati izbegličke kolone i da će Srbi biti savčuvani od progona i pogroma, ukoliko to ne bude želeo da učini NATO ili ukoliko sa albanskim jedinicama budu učestvovali u progonu i pogromu.

Vučić je tokom obraćanja javnosti koje je usledilo nakon njegovog razgovora sa predstavnicima Srba sa Kosova istakao da su kosovske vlasti rešene da proteraju Srbe sa severa Kosova kao "poslednju kost u grlu".

Vučić je naveo da su Srbi sa Kosova podržali rukovodstvo Srbije u traženju kompromisnog rješenja pri čemu su "postavili crvene linije" o kojima predsjednik nije želio da govori.

Istakao da je Srbima sa Kosova dao "apsolutno sve garancije da neće biti novog proterivanja i pogroma" Srba i da je to njegova poruka "svima koji žive ovde i svima u svetu".

Naglasio je da srbijansko rukovodstvo moli snage NATO da rade svoj posao, dodavši da su one na Kosovu da bi štitile srpsko stanovništvo "od divljanja albanske policije, a ne Srbe od Srba", piše AA.

Vučić je ocijenio da je "pređen Rubikon" i da se danas zna da ukoliko i bude pronađen kompromis između Beograda i Prištine oko ličnih dokumenata i tablica do 1. septembra, da će biti novih problema 31. oktobra i tako dalje, i da problemi za Srbe neće prestati jer kosovske vlasti "samo žele da ukinu srpsku državu i postojanje Srba na Kosovu".

Vučić je rekao da su mu Srbi sa Kosova poručili da će, ukoliko ne prestane njihov progon, u narednih mjesec dana svi srpski političari napustiti kosovske institucije, a da će do kraja septembra to učiniti i sudije, policajci i ostali službenici, čime će doći do "potpune razgradnje Briselskog sporazuma".

Naglasio je i da je pojačana "svaka vrsta obaveštajne aktivnosti" na sjeveru Kosova i naveo da su na vrijeme obaviješteni ljudi koji se nalaze "na spisku za likvidaciju koji je napravio prištinski režim, a koje su pojedine spoljne službe odobrile prećutno ili klimanjem glavom".

Govoreći o nedavno održanim pregovorima u Briselu sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem, Vučić je rekao da je Kurti rekao da svi na Kosovu moraju da imaju RKS tablice, a ne KS tablice koje izdaje UNMIK i koje su statusno neutralne.

Naveo je da je vlastima u Prištini jedino stalo da se unište životi Srba na Kosovu, da su odbili sve prijedloge Beograda i da je jedini smisao "mučenje srpskog naroda" i njegovo "konačno proterivanje".

Vučić je rekao da je prištinska strana ponudila sporazum od šest tačaka.

Prva tačka su generalni principi bilateralnih odnosa što podrazumijeva međusubno priznanje Srbije i Kosova, i ulazak Kosova u sve međunarodne institucije.

Druga tačka je rješavanje problema iz prošlosti, problema nestalih, silovanih, raseljenih, problema uništenja javne svojine i artefakata koje je Srbija otela od Kosova i koje bi trebalo da vrati, i ratna odšteta koju bi Srbija trebala da plati Kosovu.

Treća tačka, za koju je Vučić rekao da mu nije bila jasna, je saradnja Srbije i Kosova u budućnosti, a četvrtom tačkom se traže da budu izjednačena prava Srba na Kosovu i Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

Petom tačkom traži ponovo razmatranje već postignutih dogovora, jer se vlastima na Kosovu "ne sviđa Zajednica srpskih opština", a šesta tačka su konačni dogovori.

komentari (0)