Vučić: Nikada nećemo dozvoliti ponižavanje Srbije i njenih građana

Kriza između Srbije i Kosova započela je zabranom Kosova vozila sa srpskim tablicama prošle sedmice i raspoređivanjem specijalnih snaga na graničnim prijelazima sa Srbijom za praćenje implementacije

Region 28.09.2021, 09:57
Vučić: Nikada nećemo dozvoliti ponižavanje Srbije i njenih građana
© AA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u ponedjeljak s ambasadorima Kvinta zemalja, među kojima su Sjedinjene Države, Britanija, Francuska, Italija i Njemačka. Nakon sastanka, kabinet predsjednika Srbije Vučića u saopštenju je izjavio da je Srbija opredijeljena za mir i briselski sporazum, ali da ponižavanje Srbije i njenih građana nikada neće biti dozvoljeno.

U saopćenju je navedeno da su ambasadori zemalja Kvinta tražili smanjenje tenzija između Kosova i Srbije. Predsjednik Srbije Vučić odbacio je prethodno rješenje koje su ponudili ambasadori zemalja Quinta, opisavši ga kao "rješenje koje ponižava Srbiju", a ne kao "ustupak". Vučić također planira da se sastane sa ruskim i kineskim ambasadorima u vezi sa krizom, prenosi Danas.

Kriza između Srbije i Kosova započela je zabranom Kosova vozila sa srpskim tablicama prošle sedmice i raspoređivanjem specijalnih snaga na graničnim prijelazima sa Srbijom za praćenje implementacije. 

Zbog takve prakse, kosovski Srbi nastavljaju da drže zatvorene puteve do graničnih prelaza u znak protesta.

komentari (0)