Vučić s kongresmenom Turnerom: Srbija posvećena unapređenju odnosa sa SAD-om

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu s kongresmenom Sjedinjenih Američkih Država Michaelom Turnerom

Region 30.08.2023, 12:06 31.08.2023, 14:45
Vučić s kongresmenom Turnerom: Srbija posvećena unapređenju odnosa sa SAD-om
© AA

 Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sastao se s kongresmenom Sjedinjenih Američkih Država Michaelom Turnerom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, evropskom putu Srbije, dijalogu Beograda i Prištine i svim drugim aktuelnim regionalnim i svjetskim pitanjima. 

Tom prilikom, Vučić je pozdravio dinamičan politički dijalog sa predstavnicima američke administracije i Kongresa istakavši da je njegova zemlja posvećena što sadržajnijoj saradnji i unapređenju odnosa sa SAD-om, posebno u oblasti ekonomije.

Podsjetivši na to da su diplomatski odnosi Srbije i SAD-a uspostavljeni prije 142 godine, Vučić je izrazio nadu da će te veze dodatno jačati u periodu koji predstoji, te napomenuo da je Srbija predložila uspostavljanje Strateškog dijaloga sa SAD-om, čime bi bilateralni odnosi dobili jasniju strukturu, piše AA. 

"Vučić je zahvalio na kontinuiranoj podršci Washingtona putu Srbije ka punopravnom članstvu u EU, na kome vrijedn rade uz neophodne reforme", navode iz kabineta predsjednika Srbije.

Razgovarajući o dijalogu Beograda i Prištine, Vučić je još jednom poručio da "Srbija ulaže veliki napor u dijalog uz posredovanje EU-a, jer to vidi kao jedini pravi put za postizanje održivog dogovora i rješavanje kriznih situacija izazvanih jednostranim potezima tamošnjih vlasti".

Vučić se, dodaju iz njegovog kabineta, zahvalio na naporima koje američka strana ulaže u cilju smirivanja tenzija na Kosovu i istakao da je "važno jasnije reći čija je odgovornost za konstantno izazivanje tenzija, umjesto što se stalno obje strane pozivaju na deeskalaciju".

Republikanski kongresmen Michael Turner je rekao da "iskreno cijeni napore predsjednika Vučića i njegovu ulogu u obezbjeđivanju mira i stabilnosti u regionu".

Takođe je izrazio zadovoljstvo zbog ekonomskog napretka Srbije i pohvalio angažman te zemlje za dodatno podsticanje regionalne saradnje.

komentari (0)