Vučić sa Pahorom: "Najbolji odgovor na ideje promjene granica na Zapadnom Balkanu je proširenje EU”

Izrazivši da su zadovoljni inicijativom „Otvoreni balkan“ i da ovaj proces ne vide kao alternativu proširenju Evropske unije, Pahor je naveo da inicijativa usmjerava zemlje regiona na saradnju i udaljava ih od bilateralnih i multilateralnih problema

Region 29.11.2021, 12:06 29.11.2021, 16:09
Vučić sa Pahorom: "Najbolji odgovor na ideje promjene granica na Zapadnom Balkanu je proširenje EU”
© Predsednik.rs.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa predsjednikom Slovenije Borut Pahorom. Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Pahor je rekao da će jedini odgovor na rastući nacionalizam u regionu i ideje o promjeni granica biti proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan.

Izrazivši da su zadovoljni inicijativom „Otvoreni balkan“ i da ovaj proces ne vide kao alternativu proširenju Evropske unije, Pahor je naveo da inicijativa usmjerava zemlje regiona na saradnju i udaljava ih od bilateralnih i multilateralnih problema.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da su sa Pahorom razgovarali o situaciji u regionu, bilateralnim odnosima, EU perspektivi Srbije i pitanjima koja se tiču ​​dvije zemlje.

- Ovaj sastanak je jedan od dokaza opsežnog i intenzivnog dijaloga. Mislimo da imamo veoma, veoma dobre odnose sa Slovenijom. Naš obim trgovine, koji je prije deset godina iznosio 572 miliona eura, danas se udvostručio na 1,2 milijarde eura i to je jedan od primjera te saradnje, kazao je Vučić.

komentari (0)