Vučić u Raški sa Srbima sa Kosova: Potvrđena garancija SAD-a i EU

KFOR u potpunosti garantuje da kosovske sigurnosne snage ne mogu da uđu na sjever Kosova bez duple saglasnosti

Region 29.12.2022, 11:02 30.12.2022, 11:36
Vučić u Raški sa Srbima sa Kosova: Potvrđena garancija SAD-a i EU
© AA

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je Srbija dobila "nikad jače garancije" Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Evropske unije (EU) koje ispunjavaju zahtjev kosovskih Srba da ne postoje nikakvi spiskovi za hapšenje ili krivično gonjenje zbog njihovog učešća u mirnim protestima ili na barikadama.

Petković je potom naveo da je srbijanski predsednik Aleksandar Vučić pozvao Srbe sa Kosova da se povuku sa barikada, piše Anadolija.

Petković je na konferenciji za novinare istakao da su Srbi koji su na barikadama time zaštićeni i da ne postoje "nikada jače garancije" SAD-a i EU-a da nema liste za hapšenje i da neće biti progonjeni Srbi koji su na barikadama, ni oni koji su na sadašnjim, ali ni oni koji su bili na ranijim barikadama.

Petković je istakao da KFOR u potpunosti garantuje da kosovske sigurnosne snage ne mogu da uđu na sjever Kosova bez duple saglasnosti - komandanta KFOR-a i dozvole četiri gradonačelnika opština sa sjevera Kosova u kojima su Srbi većina.

Rekao je da je Vučić predočio Srbima sa sjevera Kosova sadržaj tih dokumenata i zamolio ih da se povuku sa barikada.

- U trenutku kada smo bili na ivici ozbiljnog sukoba i krvoprolića čini mi se da smo uspeli da sačuvamo mir. Čekamo da čujemo kakva će biti odluka Srba sa severa Kosova, rekao je Petković.

komentari (0)